2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için başlatılan ve bütün dünyada ilgi gören Mavi Işık Yak Kampanyası’nın (Light It Up Blue) Türkiye elçisi Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile Türkiye’de ikonik binalar mavi ışıkla aydınlatılacak, insanlar mavi giyecek ve sosyal medya hesapları üzerinden #otizmemaviışıkyak etiketi ile otizmle ilgili mesajlar vererek otizmin farkında, onların yanında olduklarını ifade edecekler.

OTİZM NEDİR

Otizm spektrum bozukluğu ya da bilinen adıyla otizm erken çocukluk döneminde başlayan, ciddi bir gelişimsel bozukluktur. Genellikle, oturma, yürüme gibi motor becerilerin gelişiminde, boy ve kilo alımında bir sorun görülmemektedir. Otizmli çocukların dış görünüşleri diğer çocuklardan farklı değildir. Aksine güzel ve sağlıklı görünen çocuklardır.

OTİZM NEDEN OLUR?

Otizmin kesin nedeni günümüze kadar yapılan araştırmalar neticesinde henüz bulunamamıştır. Genetik ve bazı çevresel faktörler (doğum komplikasyonları, viral enfeksiyonlar ve çevre kirliliği) otizm sebebi olarak gösterilmiş ancak henüz kesin olarak ispatlanmamıştır.

Bu tanımlardan sonra şunları da ilave etmek durumundayım. Son yıllarda otizm ve otizmlilere karşı toplumda duyarlılık seviyesi bir hayli arttığını görüyorum. Benim de otizmli bir torunum var. Otizmin ne olduğunu ancak otizmli çocuğu olan anlar. Başka türlü onları anlamak pek mümkün değildir.

Mesela ben ve babaannesi ile birlikte otizmli torunumuza 5 yıldır bakıyoruz. Biz ondan çok memnunuz. O bizim kuzumuz, canımız ciğerimiz. Onu Allah’ın bize bir emaneti olarak görüyoruz. Torunum Gökalp Eren’in birçok takıntısı vardı. Bu beş yıl içinde o takıntılarının büyük bir çoğunluğunu terk etti.

Yukarıda da belirtildiği gibi otizmin belli bir ilacı yoktur. Tek ilacı sevgi, ilgi, alaka. Biz de fazlasıyla verdiğimizi düşünüyorum.

Otizm, Nisan ayı boyunca dünyanın gündeminde olacak. otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir nöro – gelişimsel bozukluk. Otizmin belirtileri en erken yaşamın ilk 6. ayında fark edilebiliyor. Otizmin başlıca belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, ismi söylendiğinde bakmamak, konuşmada gerilik, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabiliyor. Ailelerin çocuklarında aynı yaştaki diğer akranlarından farklı davranışlar sergiliyorlar.

Bu belirtilerin hemen hepsi benim torunum Gökalp Eren’de mevcuttu. Ancak, zaman içinde bu takıntı ve belirtilerin birçoğundan vazgeçti. İlk bakışta otizmli olduğu anlaşılmıyor. Ama yine de yakın temasa geçtiğiniz zaman otizmli olduğu anlıyorsunuz.

Toplumda gelişen engellilere karşı duyarlılığın daha da artmasını istiyor ve bekliyoruz. Son yıllarda engellilere karşı duyarlılıkların arttığını söylemekle birlikte, basına yansıyan nahoş haberlere de rastlıyoruz. Kitle duyarlılığının en üst seviyede olmasını temenni ediyoruz.

NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜANIM DİYENE VE DİYEBİENE