Acil Durumlar Bakanlığı Sözcüsü Murad Sadıkov Sadıkov, bölgedeki tarım arazileri ve bazı yerleşim alanlarının su altında kaldığını, yüzlerce evin hasar gördüğünü, 56 kişinin yaralandığını, taşkının meydana geldiği baraj yakınında yaşayan 70 bin kişinin bölgeden tahliye edildiğini aktardı.

2017 yılında inşası tamamlanan Sardoba Barajı, 922 milyon metreküp su kapasitesine sahipken Sirderya ve Cizzah vilayetlerindeki tarım arazilerinin sulanmasında kullanılıyor.

ÖZBEKİSTAN CUMHURBAŞKANI ŞAVKAT MİRZİYOYEV AFET YERİNDE

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev Afet yerinde mağdur vatandaşlarına hitaben yaptığı kısa konuşmada “Her şeyden önce böyle zor zamanlarda hepimiz yanınızda olacağız. Her bir eve her mahalleye girip itfaiye araçlarıyla biriken suları boşaltacağız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev sözlerine şöyle devam etti “ Öncelikle evlere su ve elektrik sağlamaya çalışacağız. Yeni ev İnşaat ve tamir işleriyle ilgili sizlerle istişare ederek hareket edeceğiz. Hepsini yavaş yavaş eski haline döndüreceğiz. Burada kendiniz görüyorsunuz, halkımızı korumak için korona virüsüyle ilgili pandemiyle nasıl mücadele ettiğimizi. Allaha çok şükür insanlarımızı korumaya çalışıyoruz. Bu da bir afet bir bela.”

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev sözlerini şöyle bitirdi “Kim beklerdi ki! Şu anda biz Özbekistan yönetimi olarak hepimiz buradayız. Başbakan da burada, bir çık Bakan da burada. Öncelikle yerleşim yerlerini çamurdan atıkşardan temizleyip dezenfekte edeceğiz. Kime nereye soğan patates lazım arabalarla getireceğiz. Erzakları da getireceğiz. Çiftçilerin sıkıntılarını da yarından itibaren tarlalara çıkarak yerinde çözeceğiz. Moralinizi yüksek tutunuz. Sizin ve çocuklarınızın sağ salim olması önemli. Bir şeye inanmanızı istiyorum, her şey iyi olacak. Bunu Allahtan dilerim.”

Bölgedeki Özebeklerin Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev karşısındaki tutum takdireşayan olarak nitelendirildi.

Editör: TE Bilişim