Yurt dışına çıkacağınız araç mutlaka sizin adınıza kayıtlı olmalı. Sizin adınıza kayıtlı değilse araç sahibinden vekaletname almanız gerekir. Bu kurallar şirket araçları için de geçerlidir.

Avrupa ülkeleriyle yapılan Viyana Antlaşması’na göre, artık çipli ehliyetiniz (uluslararası ehliyet de hala geçerli ama çok masraflı olduğundan tercih edilmiyor), Schengen vizeniz ve uluslararası geçerliliği olan trafik sigortanız (green card) ile yurt dışına çıkış yapabiliyorsunuz. Eskiden uluslararası ehliyet şarttı. Şimdi çipli ehliyet de bunun yerine geçiyor.

BULGARİSTAN’A ÖZEL ARAÇLA NASIL GİDİLİR?

Bulgaristan sınırda uluslararası ehliyet istemiyor ama polis durdursa gösterebilmeniz gerekiyor. Bulgar polisi rüşvet yemesiyle meşhur. Yabancı plakayla kolay bir hedef olabilirsiniz.

GÜRCİSTAN’A ÖZEL ARAÇLA NASIL GİDİLİR?

Gürcistan ise, çipli kimlik kartı ve çipli ehliyet istiyor. Belge toparlamanız gerekmiyor. Her şeyi sınırda hallediyorsunuz. Sınırda ibraz edilen şöför dışında kimsenin arabayı kullanmaması isteniyor. Ona göre ayarlamanızı yapın. Ayrıca pasaport gerekmiyor, nüfus kağıdıyla sınır geçebiliyorsunuz. Ama oradan da diğer ülkelere geçmeyi planlıyorsanız mutlaka yanınızda pasaportunuz olsun. İster pasaport ister kimlik kartıyla çıkın, yurt dışı çıkış harcı olan 150 TL’yi ödüyorsunuz. Gürcistan Turing Yeşil sigorta kapsamında değil. Ama 2018’den beri kendi trafik sigortasını mecbur tutuyor. Sınırı geçerken istemiyor çıkarken kontrol ediyor. Otomobil için en düşük 30 Lari.

Ayrıca Gürcistan’a giriş çıkışta bebek pasaportlarında fotoğraf olmaması artık genelde sorun çıkarıyor.

Green Card yani Uluslararası Sigorta (Yeşil Sigorta) Nedir, Nereden, Nasıl Alınır?

Bu sigortaya aynı zamanda Yeşil Sigorta (Green Card) da deniliyor. Kendisi yurt dışında yaşanan herhangi bir kaza durumunda sizi değil karşı tarafı güvence altına alan nitelikte. İsterseniz bu sigortayı standart trafik sigortanıza ek olarak yurtdışı eklemesi olarak da yapabiliyorsunuz. Bu belge tüm anlaşmalı ülkelerde geçerli en standart belgelerden. Avrupa ülkelerine girişte gümrük kapısında sizden bu belge isteniyor.

Bu sigortayı çıkartmak için Taşıt Ruhsatı ve Türk Trafik Sigortası fotokopileri gerekli. 15 günden 1 yıla kadar geçerli olabilen Yeşil Sigorta’nın harçları da geçerlilik süresiyle doğru orantılı olarak değişiyor.

ŞİRKET ARACIYLA YURT DIŞINA NASIL ÇIKILIR?

Standart uygulamaya (çipli ehliyet/ green card) ek olarak, noterden şirketinizin size yurt dışına otomobille çıkış vekaleti vermesi gerekiyor. Aracın mülkiyeti sadece Türkiye için önemli bir konu olduğundan vekaletnamenin yabancı bir dile çevrilmesine gerek yok.

ÇİPLİ EHLİYET NEDİR?

Avrupa’ya uyum çerçevesinde çipli ehliyet uygulamasına geçildi. 01 Ocak 2016 itibariyle yeni basılan tüm ehliyetler çipli artık. Yani yeni sürücülere otomatik olarak çipli ehliyet veriliyor ve aracını yurt dışında kullanacak olsun veya olmasın, eski tip ehliyet sahiplerinin de 2022’nin sonuna kadar ehliyetlerini yenilemeleri bekleniyor. Güncelleme: İçişleri Bakanlığı eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi süresini 31 Aralık 2024’e kadar uzattı.

Yeni tip çipli ehliyetlerin geçerlilik süresi eskisi gibi evladiyelik değil. M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri için 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri için 5 yıl.

Bu ehliyetlerle yurt dışına özel araçla çıkmak da kolaylaştı. Bu yazıda size eski uygulamalar neydi, artık ne oldu ve neler yapmalısınız onları anlattık.

ÇİPLİ HLİYET NASIL ALINIR?

Zaten artık yeni basılan tüm ehliyetler çipli, yani standart ehliyet başvurusu yapmanız yeterli.

Editör: Habererk Haber Merkezi