Antalya’daki bir özel okul, öğrencilerine kitap satarken fahiş fiyat uyguladığı için bir velinin şikayeti üzerine mahkum oldu. Veli, oğlunun kitapları için ödediği 11 bin 850 TL’nin piyasa değerinin çok üzerinde olduğunu belirterek, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurdu. Heyet, velinin lehine karar vererek, özel okulun 3 bin 400 TL’lik fiyat farkını iade etmesini istedi. Özel okul, kararı temyiz etse de Antalya 4’üncü Tüketici Mahkemesi heyetin kararını onadı. Böylece özel okul, veliye haksız yere aldığı parayı geri ödemek zorunda kaldı.

Ayşen Yalman, Antalya Konyaaltı’nda bulunan özel okulda eğitim gören oğlunun kaydını 2022 Eylül’ünde yeniledi. Okul yönetimi, kayıt için 11 bin 850 TL’lik kitap ücreti talep etti. Yalman, bu ücretin Türkiye’deki diğer şubelerde 8 bin 450 TL, piyasada ise 500 TL olduğunu öğrenince itiraz etti. Okul yönetimi, bu ücretin zorunlu olduğunu ve ödenmediği takdirde öğrencinin online sisteme erişemeyeceğini ve ana kaynak kitapları alamayacağını söyledi. Yalman, mecburen bu ücreti ödedi.

“OKUL BANA EK KAYNAK DEDİĞİ KİTAPLARI 10 KAT FAZLA FİYATA SATMAYA ÇALIŞTI”

İYİ Parti'nin yeni genel başkanı Müsavat Dervişoğlu kimdir? İYİ Parti'nin yeni genel başkanı Müsavat Dervişoğlu kimdir?

Yalman, özel okulun kitap ücretinde neden farklılık olduğunu sorduğunda, okulun kendisine ek kaynak kitaplar eklendiğini söylediğini anlattı. Yalman, “Ek kaynak dedikleri kitapları araştırdım ve çok daha ucuza bulabileceğimi gördüm. Kitapları kendim almak istedim ama okul buna izin vermedi. Kitapları dışarıdan alırsam, online sistemi kapatacaklarını ve ana kaynak kitapları vermeyeceklerini söylediler. Başka çarem olmadığı için kitapları aldım. Mahkeme, benim haklı olduğuma karar verdi ve okulun bana haksız kazanç sağladığını belirtti. Şimdi okul, bana aldığı fazla parayı iade edecek" dedi.

“VELİLER BU HUKUKSUZLUĞA BOYUN EĞMESİN”

Yalman, oğlunun hala özel okula devam ettiğini belirtti. Yalman, “Birçok veli, bana bu davayı açarsam çocuğumun okulda zorluk çekebileceğini ya da sorun yaşayabileceğini söyledi. Ben de velilere toplu halde dava açmayı önerdim ama kimse kabul etmedi. Veliler, çocuklarının okulda dışlanmasından ya da bu işe girmekten çekiniyor. Ama ben bu haksızlığa karşı durmak istedim. Veliler, bu tür dayatmalara karşı hukuki haklarını korkusuzca ve yılmadan kullansın” diye konuştu.

Kaynak: DHA