Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bazı şartları yerine getirildiği taktirde Ermenistan'ın Karabağ'ı Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanımaya hazır olduğunu açıkladı.

Paşinyan, Bakü’nün Ermeni nüfusunun güvenliğini sağlaması şartıyla Dağlık Karabağ bölgesini Azerbaycan’ın bir parçası olarak tanımaya hazır olduklarını söyledi. 

Paşinyan, "Bu 86,600 kilometrekarelik alan Dağlık Karabağ'ı da kapsıyor. Ancak şunu da belirtmeliyiz ki, Dağlık Karabağ Ermenilerinin hakları ve güvenliği konusu ikili formatta görüşülmelidir. Aynı zamanda Ermenistan'ın güvenliğinin sağlanmasında stratejik garantinin barış olduğuna ve bunun da tüm komşularla ilişkilerin normalleştirilmesiyle mümkün olabileceğine inanıyorum. Bu hiç de kolay bir süreç değil, ancak halkımızın istediği ve beklediği şeyin bu olduğuna inanıyorum" dedi.

NO OLMUŞTU?

Dağlık Karabağ’da 27 Eylül 2020 sabahı  yeniden başlayan çatışmalar savaşa dönüşmüştü. Azerbaycan ve Ermenistan silahlı kuvvetleri, Dağlık Karabağ Temas Hattı boyunca çatışmaların tekrar alevlenmesiyle birlikte askeri ve sivil kayıplar vermişti. Birleşmiş Milletler, çatışmayı şiddetle kınayarak her iki tarafı da gerilimi azaltmaya ve ivedilikle anlamlı müzakerelere devam etmeye çağırmıştı.

10 Kasım 2020’de Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan’ın Dağlık Karabağ meselesindeki mevcut anlaşmazlığı sona erdirmek için bir anlaşma sağladığını duyurmuştu. Bu anlaşmaya göre, savaş süresince Azerbaycan tarafından ele geçirilen topraklar Azerbaycan’da kalacak, Nahçıvan ile Azerbaycan arasında Ermenistan üzerinden bir bağlantı yolu kurulacak ve Rusya barış güçleri, temas hattı boyunca konuşlandırılacaktır denilmişti.

Editör: Yadigar Hanım