Habererk / Haber Merkezi

Sedat Peker’in 9.videosundaki Ziraat Bankası kredileri gündemi sarstı.

Bir sosyal medya kullanıcısının yeni Ziraat Bankası iddiası gündeme bomba gibi düştü.

İddialar şu şekilde:

“Ziraat Bankası Turkcell'in Virgin Adaları'ndaki şirketine de 2014'te 1 milyar 636 milyon 770 bin dolar kredi vermişti ama tahsil edememişti. Çoğunluk hissesinin Türklerde kalması iddiasıyla verilen krediyi veren Genel Müdür Hüseyin Aydın, Bugün Turkcell Yönetim Kurulu'nda!

Bu dalavere sonucunda Turkcell'in çoğunluk hissesi bugün Varlık Fonu'nda. Hüseyin Aydın bey tabi ki de Varlık Fonu'nda da Yönetim Kurulu'nda. Bakın verilen kredi miktarını tekrar söylüyorum: 1 MİLYAR 636 MİLYON 770 BİN 735 DOLAR

Konu gündem olduktan sonra Ziraat ve Turkcell'den birbirine zıt iki açıklama gelmişti. Ziraat "Çoğunluk hissesi devam etsin diye Turkcell'e verdik" derken Turkcell, "Bize öyle bir kredi verilmedi" diye açıklama yapmıştı. Sayıştay'ın Varlık Fonu'nu denetleyemediğini de belirtelim.

Hüseyin Aydın, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde kamu ihalelerini alan şirketlere kredi vermesi nedeniyle eleştirilmişti. Kendisinin yıllar boyu semiren bu şirketlere ve AKP'ye olan hizmeti karşılıksız kalmadı. Toplam geliri hakkında bir bilgim yok. Fakat

Ziraat Katılım'ın yönetim kurulu başkanı olarak ayda 18 bin TL huzur hakkı alıyor. Turkcell'den ise yılda 100 bin Euro alıyor. Ziraat Bankası Spor Kulübü Başkanı olarak ne kadar alıyor bilmiyorum. Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi olarak da maaş almaması gerek tabi.

Bu arada karanlıkta kalan noktalardan biri de Turkcell'in açıklamasıyla boşa düşen Ziraat Bankası açıklaması. Sayıştay, 2014'te verilen kredinin 2020 yılına kadar sadece 17,5 milyon TL'sinin ödendiğini söyledi. Banka 2020 ekiminde bir anda tüm borcun ödendiğini açıkladı. Yersen.

Şimdi burada sorun şu, Turkcell'in "Almadım" dediği krediyi banka kime verdi? 6 yıl boyunca 17.5 milyon TL ödeyen ama şirketin çoğunluk hissesi Varlık Fonu'na geçtikten sonra 1 milyar 660 milyon dolarlık borcu çat diye ödeyen kim? Bir de şu var+”

Editör: TE Bilişim