Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)’nin başına ise efsane Başbuğ Alparslan Türkeş getirildi. O dönem kurulan ikinci teşkilat ise MHP’nin Gençlik Kolları oldu. Ülkü Ocakları adı verilen teşkilata hilal içinde bozkurt amblemi kararlaştırıldı.

İlk kez seçime giren MHP, 12 Ekim 1969’da yüzde üç oy alarak, Başbuğ Alparslan Türkeş Adana’dan milletvekili seçildi.

14 Ekim 1973 seçimlerinde yüzde 3,4 oy alan MHP, hem oyunu arttırmış oldu, hem de üç milletvekilini TBBM’ye gönderdi. Bu seçimlerde MHP, Birinci Milliyetçi Cephe hükümetine ortak oldu. BU koalisyonda iki bakanlık aldı. Başbuğ Alparslan Türkeş Süleyman Demirel’in Başbakan olduğu Birinci Milliyetçi Cephe’de Başbakan Yardımcısı oldu. Mustafa Kemal Erkovan ise Devlet Bakanı görevi verildi.

MHP 5 Haziran 1977’deki seçimlerinde oyunu yüzde yüzden fazla arttırarak, 6,4 oy aldı ve 16 milletvekili çıkardı. Süleyman Demirel'in başbakanlığında İkinci Milliyetçi Cephe hükümeti kuruldu. MHP İkinci Milliyetçi Cephe hükümetinde 5 bakanlık aldı. Başbuğ Alparslan Türkeş İkinci Milliyetçi Cephe hükümetinde yine başbakan yardımcısı oldu.

12 Eylül 1980 darbesi ve MHP

MHP 12 Eylül 1980 darbesinde kapatıldı. 1983’te yeni partilerin kurulmasına izin verildi. Mehmet Pamak Muhafazakar Parti (MP)’yi MHP’nin devamı olarak kurdu. 1985'de Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) olarak adı değiştirildi. 1987 yılında yapılan referandumda eski siyasetçilerin siyaset yapma yasakları ortadan kalkınca, Başbuğ Alparslan Türkeş’inde yasağı kalkmış oldu. Başbuğ Alparslan Türkeş o yıl Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP)’nin Genel Başkanı oldu.

24 Ocak 1993’te yapılan Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) Genel Kurulunda MÇP adı yeniden MHP oldu ve Genel Başkanlığına Başbuğ Alparslan Türkeş getirildi.

Başbuğ Alparslan Türkeş’in vefatı

4 Nisan 1997'de Türk Dünyası yetim kaldı. Başbuğ Alparslan Türkeş vefat etti. 6 Temmuz 1997’de olağanüstü kurultay gerçekleşti. Devlet Bahçeli ve Tuğrul Türkeş arasında geçen Genel Başkanlık yarışını, Devlet Bahçeli kazandı.

MHP ve Devlet Bahçeli

MHP, 17,98 oy aldığı 1997 yılında yapılan seçimlerde DSP’den sonra ikinci parti oldu. 129 milletvekili çıkardı. DSP-ANAP-MHP koalisyonu kuruldu. Bu koalisyonda bir başbakan yardımcılığı, 12 bakanlık aldı.

Koalisyonda Bülent Ecevit’in eşi Rahşah Ecevit’e rağmen oldukça uyumlu bir tavır sergileyen MHP, ekonomik kriz döneminde Devlet Bakanı yapılan Kemal Derviş’le anlaşamadı.

Ekonomik kriz ülkenin tüm kılcal damarlarına işlemiş durumdayken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘3 Kasım’da seçim’ çıkışı olarak bilinen çıkışı ile 2002’de seçime gidildi. Bu seçimde MHP baraj altında kalarak, yüzde 8,3 oy alarak meclis dışında kaldı.

2002 yılından 2007 yılına kadar MHP Türk siyasi hayatında basın tarafından sanki yokmuş gibi davranıldı.

MHP yeni miladı 2007 seçimleri

2007 yılında gerçekleşen genel seçimlerde yüzde 14,27 oy alan MHP 71 Milletvekili çıkardı. 2011 seçimlerinde yüzde 13 oy 53 milletvekili, 2015 seçimlerinde 16,29 oy, 80 milletvekili çıkardı.

Muhalif sesler yükselmeye başladı

1 Kasım 2015 yılında yapılan genel seçimlerde yüzde 11,9 oy alan MHP 42 milletvekili çıkardı.

1 Kasım 2015 seçimden sonra Sinan Oğan, Koray Aydın ve Meral Akşener değişim istediklerini ve genel başkan adayı olduklarını açıkladı.

MHP Tüzüğüne göre olağanüstü kongrelerde genel başkan seçilemiyordu. Muhalif hareket tüzük tadilatı kongresi düzenleyerek, sonrasında genel başkan seçimi yapmak için harekete geçti.

1232 delegeden imza toplamak için Sinan Oğan, Koray Aydın ve Meral Akşener birlikte hareket etti. Baheli bu hareket karşısında kurultayın 2018’de yapılacağını açıkladı. Mahkemeler, girişimler ve bir sizi hukuki süreç sonucunda ‘Çağrı Heyeti’ olağanüstü kongrenin 15 Mayıs’ta yapılacağını duyurdu.

Olağanüstü kongre Büyük Anadolu Oteli’nde gerçekleşecekti. Ama polis barikatlar kurarak, otele girişi engelledi. Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ otel önüne birlete geldi. Ortak basın açıklaması hazırlandı ve bu bildiriyi, eski MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu okundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bu girişime ‘Tarla Kongresi’ adını taktı. ‘Tarla Kongresi’ sonrasında Meral Akşener İYİ Parti’yi kurdu. İYİ Parti şuana kadar demokrasi sınavında sınıfta kalırken, MHP, 24 Haziran, 2018’de Cumhur İttifakı ile birlikte seçime girdi. Yüzde 11,1 oy alan MHP 49 milletvekili çıkardı.

Editör: TE Bilişim