Erken seçim tartışmaları hakkında konuşan Davutoğlu, “2 yıl önce seçim yapılan ülkede yine seçim bahsinin bu denli ciddi bir şekilde konuşulması, ülkede yönetim problemi olduğunu gösteriyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Erken seçim ihtimali yok” diyemediğini ifade eden Davutoğlu, “Erdoğan, 2018’de seçim olmadığını söyledikten sonra Bahçeli’nin seçim çağrısına uymak zorunda kaldı. Seçime gidip gitmeme konusundaki ipler Bahçel’inin elinde. Bahçeli, ‘Siyasetin gidişatı benim elimde’ demek istiyor” ifadelerini kullandı.

''Erken seçim öyle bir şey ki ya hiç bahsini açmayacaksınız ya da seçimi yapacaksınız''

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Siyasi Etik Yasası” teklifini destekleyen Davutoğlu, benzer bir yasayı Başbakanlığı döneminde çıkartmaya çalıştığını ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ikna edemediğini söyledi.

Siyasi Etik Yasası için, “Siyasi hayatımın en önemli projesiydi” nitelendirmesinde bulunan Davutoğlu, Erdoğan o dönemde “İlçe Başkanı bile bulamazsınız” diyerek yasaya karşı çıktığını belirtti.

Erken seçimle ilgili tutumunun açık olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Erken seçim öyle bir şey ki ya hiç bahsini açmayacaksınız ya da seçimi yapacaksınız. Böyle bir beklenti oluştu mu seçim olana kadar yatırımlar erteler ve insanlar ‘ne olacak kaygısı’ duyarlar. Siyasi iktidarın en büyük hatası iki konunun gündemde kalmasına izin vermemsi. Darbe söylentileri ve erken seçim” ifadelerini kullandı.

Mevcut psikolojik ortamla Türkiye’nin 2023 ulaşmasının mümkün olmadığını savunan Davutoğlu şunları söyledi:

“Türkiye’de AK Pati iktidarı yok. AK Partililer kendilerinin aldatılmasına izin vermesinler. Mecliste MHP onayı olmadan yasa çıkaramayan bir parti var. Yönetme itibariyle bakıldığında ise binde birlerde oyu olan bir parti çıkıp 4 yıldır ülkeyi biz yönetiyoruz diyor. Eski Türkiye aktörlerinin hepsi şu an iktidarın ortağı görünümünde.”

''Erdoğan tehdit odaklı bir siyasetin öncüsü haline geldi''

AK Parti ve MHP’nin cumhurbaşkanı seçecek gücü kaybettiğine değinen Davutoğlu, Gelecek Partisi’ne kayan her oyun AK Parti’yi tedirgin ettiğini söyledi. Partisinin 6 aylık performansıyla, ülke meselelerini bilme ve bunları halka anlatabilme bakımından en dinamik parti olduğunu ortaya koyduğunu belirten Davutoğlu, eskiden AK Parti’den eriyen oyların MHP’ye gittiğini ama artık MHP’ye de AK Parti’den oy kaymadığını ifade etti. 

AK Parti iktidarının tehdit algısı üzerine siyaset yaptığını söyleyen Davutoğlu, “Ak Parti vizyon odaklı siyasetle iktidar oldu. Biz o vizyona inanıyorduk. Erdoğan tehdit odaklı bir siyasetin öncüsü haline geldi” dedi.

Editör: TE Bilişim