Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, gazeteci Cüneyt Özdemir'in YouTube'daki yayınına konuk oldu. Babacan canlı yayında Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AK Parti) neden ayrıldığını, yeni partinin kuruluşunu ve projelerini anlattı.

DEVA Partisi Genel Başkanı ve Ekonomi eski Bakanı Ali Babacan, gazeteci Cüneyt Özdemir'in sorularını yanıtladı.

Neden AK Parti'den ayrıldı?

Babacan Temmuz 2019'da kurucuları arasında yer aldığı Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AK Parti) istifa etmiş, "kendi ilkeleri ile AK Parti'nin ilkeleri arasında derin farklılıklar" olduğunu dile getirmişti.

11 Mart günü kurulan DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, Cüneyt Özdemir'e verdiği mülakatta AK Parti'den kendi isteği ile ayrıldığını; siyasete giriş sebebinin AK Parti'den ayrılması ve yeni bir parti kurması ile aynı olduğunu söyledi.

Babacan, "Ülkenin şartları çok kötüleşmişti. Bana bir davet geldi ve siyasete girdim. 2012 ve 2013'e kadar güzel çalışmalar yaptık, ama ondan sonra bozulmalar başladı. Öncelikle insan kaynağı kalitesi bozulmaya başladı. İlk başta daha dürüst insanlar karar mekanizmasında iken daha sonra amaçları farklı olan insanlar sisteme girmeye başladı" dedi.

Kararların da istişare ile alınmamaya başladığına değinen siyasetçi, "Daha önce kararlar heyetler halinde ve ortak akıl üretmeye çalışılarak alınırken, daha sonra küçük bir grubun hatta tek bir karar mercinin aldığını gördük. Böyle bir ülkeyi yönetiyorsanız bu ancak ortak akılla ve katılımcı bir demokrasiyle yapılmalı" şeklinde konuştu.

Babacan eskiden bakanların geniş bir inisiyatif alanı olduğunu, ancak şimdi tüm yetkilerin tek elde toplandığını ifade etti. "Ben hep 'böyle bir şey yaptık' şeklinde çoğul kullanırım. Tekil kullanmam. Tekil şahıs kullananın kim olduğunu vatandaşımız görür. Hiç kimsenin kendinden kaynaklı bir keramet aramaması önemli. Süper kahramanlar ancak fantastik çizgi filmlerinde olur" dedi.

Gazeteci Cüneyt Özdemir'in sorularını yanıtlayan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, seçimi kazanması halinde yapacağı ilk işi de söyledi.

Programın Tamamı

Özdemir'in YouTube kanalında canlı yayın konuğu olan Babacan, "Yarın seçim oldu ve siz kazandınız, ilk olarak ne yaparsınız?" şeklinde yöneltilen soruya şöyle cevap verdi:

"İLK İŞİMİZ DÜŞÜNCE SUÇLULARINI SERBEST BIRAKMAK"

"Ülkenin en önemli sorunlarından bir tanesi özgürlük. Bu özgürlük ortamını oluşturmak tamamen siyasi irade meselesi. Bir parmak çıtlatmak kadar. 'Ey basın, gazeteciler, artık özgürsünüz, istediğinizi yazın, biz artık size karışmayacağız', bu kadar basit. Hemen sadece düşünce suçu sebebiyle hapiste kim var kim yoksa, ilk işimiz odur, Meclis'in ilk günü, birinci madde düşünce suçlularını bırakın. Hapislerden çıksın insanlar. Onu görsünler ki, başkaları özgür düşünmeye başlasın."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın başarılı olduğu yönündeki açıklamaları üzerine Cüneyt Özdemir, Sağlık Bakanı'nı atayan ismin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu hatırlattı.

Bugün hükumete yönelik en ağır eleştirileri yapan Ahmet Davutoğlu'nu da atayan ismin de yine Erdoğan olduğunu söyleyen Cüneyt Özdemir, Babacan'a, "Peki ne değişti? sorusunu sordu.

Görev talep etmediğini tüm atamaların bilgisi dışında yapıldığını söyleyen Babacan, kimseye minnet borcu olmadığını söyledi.

Cüneyt Özdemir, Babacan'a MHP lideri Bahçeli'nin sözlerini hatırlatarak, "Siz dediniz ki 'Şu arada güçleri ellerinde' MHP için. 'Ülkeye hangi faydası dokunuyor? Bu ülkeye ayağa kalksın, krizi atlatması için ne üretiyorlar' dediniz. Onun karşılığında da Devlet Bahçeli bir tweet attı ve dedi ki, 'İyi olacak, gelecek olacak, deva olacak ama Meclis'te özel olarak Cumhur İttifakı'nı ve özellikle de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni 2023 yılındaki yapısına karşı bir muhalefet unsuru oluşturmak maksadıyla düşünülmüş bir şeydir. FETÖ projesidir. Pensilvanya kaynaklıdır.' Siz bir FETÖ projesi misiniz? Pensilvanya gizlice arkanızda mı duruyor DEVA Partisi'ni kurduğunuzda ve şu anda?" sorusunu yöneltti.

"BUNLAR DELİ SAÇMASI İDDİALAR"

Soru üzerine Ali Babacan, Devlet Bahçeli'nin sözlerine tepki göstererek şu şekilde konuştu: "Şimdi bunlar deli saçması iddialar. Evet DEVA Partisi bir projedir ama bu bir Anadolu projesidir. Bir Trakya projesidir. Türkiye'nin her bir yanında binlerce kişi şu anda bizim teşkilatlarımızda görev almak için başvurmuş durumda.

"HANGİ DIŞ GÜCÜN BUNA GÜCÜ YETER"

Hangi dış gücün buna gücü yeter Allah aşkına ama ben şunu anlıyorum. Bazı partilerin siyaset tarzı dikkat ederseniz tamamen iftira, hakaret, hamaset. Buradan besleniyorlar. Biz alın terinden besleniyoruz. Bilek gücünden besleniyoruz. Bizim siyasetimiz hep böyle olacak. Ben arzu etmezdim ki herhangi bir siyasi partiyle polemiğe girmek ama bu kadar iftira bu kadar çamur olursa, bunun üzerine tabi ki bir şeyler söylemek gerekiyor. Ancak biliyorsunuz biz o konuyu kapattık."

 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilişkilerinin sorulması üzerine Babacan, ayda bir kere istişarede bulunduklarını söyledi.

"ABDULLAH GÜL BİZİ ÇOK TEŞVİK ETTİ"

Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı'ndan sonra yaptığı "Artık ben aktif siyasetin içerisinde yokum" dediğini söyleyen Ali Babacan, "Fakat partimiz kurulmadan önce onunla da istişareler yaptık. Yeni bir siyasi oluşuma ihtiyaç olduğunu, Türkiye'nin ancak yepyeni bir vizyon ve siyaset ile düzlüğe çıkabileceği konusunda bizimle görüşlerini paylaştı. Bizi de çok teşvik etti açıkçası. Şunu hep söyledi 'Bu bir ihtiyaç arkadaşlar ve bunu siz yapacaksınız'" ifadelerini kullandı.

"ABDULLAH GÜL İLE KAYIT DIŞI BİR İLİŞKİMİZ YOK"

Babacan, Abdullah Gül ile kayıt dışı ilişkilerinin olmadığını ve kendisinin tecrübelerinden istifade ettiklerini belirterek, "Bu tamamen istişare ilişkisi. Biz kararlarımızı partimizin yetkili karar organları tarafından alıyoruz. Doksan kişilik kurucu heyet, 50 kişilik genel merkez yönetim kurulu, 21 kişilik genel merkez başkanlık kurulu... Bu ortamlarda kararlarımızı alıyoruz" diye konuştu.

Ali Babacan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"AYDA BİR DEFA GÖRÜŞÜYORUZ"

"Ortalama olarak ayda bir görüşüyoruz. Yarım saatlik bir telefon görüşmesi bu da maksimum. Hatta ben arayıp sormasam, bugüne kadar bana açıp bir şey söylemedi. Partimiz kurulduğundan bugüne arayıp 'şunu yapsanız iyi olur' diye bir tavsiyeyi kendi inisiyatifiyle yapmadı. Ben arayıp sorarsam görüşlerini söyledi."

"ABDULLAH GÜL AKTİF SİYASETE DÖNER Mİ?"

Ali Babacan, konuk olduğu yayında herkesin cevabını merak ettiği "Abdullah Gül yeniden aktif siyasete döner mi?" sorusuna da yanıt verdi. Babacan, "O herhalde çok doğru olmaz. Çünkü biz toplum önünde verilmiş taahhütlere çok dikkat ediyoruz. Bu siyasi bir taahhüttür. Sayın Gül 'Artık ben aktif politikada olmayacağım' dedi. Bu söz önemlidir. Siyasette bir kere söylediğiniz şeyleri geri almaya başlarsanız o ciddi bir kredibilite sorunu olur" ifadelerini kullandı.

ABDULLAH GÜL'Ü DEVA PARTİSİ'NE DAVET EDECEK Mİ?

"Abdullah Gül'ü DEVA Partisi'ne davet eder misiniz?" sorusuna ise şu şekilde cevap verdi:

"Ben Sayın Gül'ün böyle bir talebi olacağına inanmıyorum, bizden de böyle bir talep ve davet olmaz. Aksi halde bizim baştan öyle başlamamız gerekirdi. Biz bunu açık açık söyledik. Böyle bir şey siyaset ahlakına da bize de yakışmaz. Görünür olmayan hiçbir şey yok ortada. Yani kayıt dışı bir şey yok! Ne görüyorsanız gerçeği de o."

Editör: TE Bilişim