Haberiniz sitesinin haberine göre, TBMM Genel Sekreterliği, meclise alınacak masalar için yapılan ihaleyi, 11 bin liralık bedel yerine 99 bin lira fiyat veren Babacan Grup Makina İnşaat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi’ne verdi. Gerekçe olarak da firmanın ihale koşullarına tek uygun firma olmasını gösterdi.

Şirketin ismi, akıllara DEVA Partisi Lideri Ali Babacan ile bir bağı olup olmadığı sorusunu getirdi ki sonuç şaşırtıcı.

2004 yılı verilerine göre, Babacanlar’ın, Manterol Teks. Ltd. Şti, Babacan Met. San. Tic. Ltd. Şti, Babacan Teks. Çey. San. Ltd. Şti (tasfiye halinde), Babacan Teks. Tuh. Çey. San. A.Ş. (bu da tasfiye halinde), Ali Babacan Teks. San. A.Ş. adlarında 5 şirketi bulunuyordu.

Babacan Metal Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 1994 yılında Ali BABACAN ve İrfan BABACAN tarafından % 50 – % 50 hissedarlık ile kuruldu. 2000 yılında Ali BABACAN hisselerini Halit BABACAN’a, 2002’de Halit BABACAN Adnan BABACAN’a devretti. 2004 yılında şirket sermaye artırımına gitti adından bu iki kişiye Ekrem BABACAN da dahil oldu. 2004 yılında ticaret sicile bu şirketle yapılan son bildirimde bu şirketin ortakları İrfan BABACAN, Adnan BABACAN ve Ekrem BABACAN olarak iletildi.

Öte yandan asıl taşıyıcı firma Manterol’de ise İspanyol Manterol S.A. ile Ali Babacan Teks. San. A.Ş. 14 bin 275’er lira ile eşit hissedardı.

Şirket, 2 Aralık 2004 günü sermayesini 50 milyar liraya çıkardığında baba Hilmi Babacan, 25.5 milyar lira ile Güner Babacan’ın yerine birinci hissedar olurken, Ali Babacan payını 22.5 milyar liraya çıkararak ikinciliğini devam ettirdi. Güner, Tuba, Betül ve Merve Babacanlar ise 500’er milyon TL’de kaldı. Sermaye artırımı toplantısına Ali Babacan katılmadı, vekaletini Hulusi Tümer’e verdi.

Ancak, bu dönem hem ekonominin başındaki bir isim hem de başmüzakereci olarak Babacan, şirketle bağını kesmemek ve vekalet vermek üzerinden oldukça ağır eleştirilere maruz kaldı.

Daha sonra 2006’da alınan yönetim kurulu kararıyla Babacan Makine Metal Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi adıyla devam edildi. Bu şirket bu 3 ortakla 2014 yılına kadar faaliyet gösterdi. 27.10. 2014 tarihinde de ortaklık kararıyla şirketin feshine karar verildi.

TBMM Genel Sekreterliği‘nden 11 bin liralık masa ihalesini 99 bin liraya alan Babacan Grup Makine İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ise 09.04.2015 tarihli şirket sözleşmesi ile kurulmuş ve şirketin kuruluşu 16.04.2015 tarihinde ticaret sicil gazetesinde yayınlanmıştır. Bu şirket önce İsa Karabey adına kurulmuş, 07.03.2017 tarihli genel kurul kararıyla İsa Karabey hisselerini Ekrem BABACAN ve Adnan BABACAN’a devretmiştir ve yetkili kişiler Ekrem ve Adnan Babacan, sosyal medya hesaplarında AKP’ye yakınlıkları dikkat çekmektedir.

Ali BABACAN’ın kurduğu ilk şirketin 2014’te yani 17-25 Aralık’tan hemen sonra feshedilmesi ise akıllarda soru işareti bırakan bir başka konu.

Editör: TE Bilişim