31 Mart yerel seçiminde ittifak yaptığı AKP'ye büyükşehirleri CHP'ye kaybettiren ve kale olarak bilinen Bayburt, Amasya, Çankırı, Kütahya, Karaman ve hatta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım'ın memleketi Erzincan'ı ise MHP kazanmıştı. 2014'te 112 il ve ilçe belediyesi kazanan MHP, 31 Mart seçimlerinde il bazında oyunu yüzde 50 arttırırken toplam belediye sayısını 156’ya çıkardı.

MHP’nin elde ettiği sonuç, kamuoyunda pek çok tartışmayı gündeme getirirken Bahçeli’nin, tıpkı 2002’de olduğu gibi erken seçim talebinde bulunarak AKP’nin sonunu getireceğini savunanlar ise ağırlıkta yer alıyor.

"MHP BİR SONRAKİ SEÇİMLERDE YENİ PARTİ KURULMAZSA YÜZDE 20 ALIR"

Avrasya Araştırma şirketi başkanı Kemal Özkiraz, DW Türkçe'den Tunca Öğreten'e 31 Mart yerel seçim sonuçları ile ilgili açıklamada bulundu. Cumhur İttifakı’nın galibinin MHP olduğu görüşünü savunan Özkiraz, "Yeni parti kurulmazsa MHP bir sonraki seçimlerde yüzde 20 alır" dedi.

"MHP, 31 Mart’taki seçimlere muhalefet olarak tek başına girmiş olsaydı, sırf AKP kazanmasın diye Millet İttifakı seçmeninden de gelecek oylarla yüzde 20’yi aşmış olacaktı." ifadelerini kullanan Özkiraz, "AKP’ye oy vermek istemeyen ancak muhalefete de gidemeyen seçmen grubunun tercihinin MHP’den yana olduğu ve 4 Haziran’dan bu yana CHP ile ittifak içerisinde olan İYİ Parti’nin dindar ve muhafazakar seçmen için bir alternatif olmadığı görüldüğünü" belirtti.

"AKP içinden kopanlarla kurulacak yeni bir partinin de iyi bir oy alacağını" kaydeden Özkiraz, "Yeni bir parti kurulmazsa, MHP ilk seçimlerde yüzde 20’yi geçerek AKP’yi zora sokabilir." ifadelerini kullandı.

"BAHÇELİ ERKEN SEÇİM TALEP EDEBİLİR"

"Bahçeli’nin erken seçim talebinde bulunabileceğini" ifade eden Avrasya Araştırma şirketi başkanı Özkiraz, "Bunu da AKP’nin ekonomiye dair yapacaklarının belirleyeceğini ve AKP'nin, ekonomiyi toparlamak için kemer sıkma politikalarına başlayabileceğini, bunun da AKP ve MHP’li seçmeni rahatsız edebilir. Bu yükü taşımak istemeyen Bahçeli’nin de o noktada erken seçim istemesi çok muhtemel." dedi.

Editör: TE Bilişim