Habererk / Özel Haber

Bugün Zafer Partisi Genel Merkezi'nde büyük hareketlenme görüldü.

Birbirinden kıymetli akademisyen asker ve gazeteciler Türkiye'nin en ünlü kalp cerrahları Zafer Partisi’ne katıldı.

Katılanlar arasında en çok dikkat çeken isimlerden biri olan ekonomist yazar Bartu Soral daha önce de gayri milli unsurları HDP ve CHP'yi eleştirmesi ile de gündeme gelmişti.

BARTU SORAL KİMDİR?

HDP’nin sözcülüğünü yapan Cumhuriyet gazetesi, Osman Kavala’yı köşesinde eleştiren Bartu Soral’ın yazısına sansür uyguladı.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Bartu Soral, sosyal medyadan yaptığı açıklamayla, gazete yetkilileri tarafından sansüre uğradığını ve görevine son verildiğini duyurdu.

Peki Cumhuriyet’in yazılarına son verdiği Bartu Soral kimdir?

1970 yılında Ankara’da doğdu. Orta ve lise öğrenimini Ankara Anadolu Lisesinde tamamladı. Kanada Saint Mary’s Üniversitesi İşletme Fakültesinden Finans alanında lisans; Kanada Dalhousie Üniversitesi Ekonomi Bölümünden Kalkınma Ekonomisi alanında yüksek lisans derecesi aldı. İyi derecede İngilizce ve Fransızca bilen Bartu Soral, ulusal ve uluslararası birçok yayının yanı sıra, yurt içi ve yurt dışında bir çok konferans ve panelde görev aldı.

İş yaşamına özel sektörde başlayan Soral, Polat Holding ve Koç Holding bünyesinde görev aldı. 2003 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ye katılan Soral, 2005 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Program Müdürlüğü görevine yükseldi. Birleşmiş Milletlerdeki görevi süresince, gelişmekte olan ülkelerin yaşadığı sorunların çözümü için uygulanması gereken politikalar, küresel finansal sistem, bankacılık ve Türkiye’nin kalkınma stratejileri üstüne çalışmalar yaptı. UNDP’yi temsilen Avrupa Birliği, Dünya Bankası, IFAD, OECD gibi uluslararası kuruluşlarla görev aldı. 2009 yılında Birleşmiş Milletlerdeki görevinden ayrılan Soral, özel sektör ve uluslararası kuruluşlara danışmanlık yapmaktaydı.

Çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca bilen, kalkınma ekonomisi ve finansal piyasalar üstüne uzmanlaşan Bartu Soral, ulusal ve uluslararası birçok yayının yanı sıra, yurt içi ve yurt dışında bir çok konferans ve panelde tebliğ sundu. Dünyadaki ve Türkiye’deki bankacılık krizlerini incelediği kitabı; “Banking Crises and Bankruptcy for Profit in Turkey” 2008 yılında basıldı ve dünyanın birçok ülkesinde satışa sunuldu. Bunun dışında ekonomi alanında beş kitabı daha bulunan Soral’ın son kitabı “Tünelin Sonu Kriz, Yeniden Kalkınma Zamanı” 2015 yılında okuyucusuyla buluştu, (bkz. Kitaplar bölümü).

Editör: TE Bilişim