Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu özel bir televizyon kanalına katılarak soruları yanıtladı. Çavuşoğlu sevkiyatı devam eden S-400 hava savunma sisteminni 2020'nin başında kurulacağını söyledi. 

Bakan Çavuşoğlu, "S-400'lerin kullanılması için açık olması lazım. S-400 barışı korumak için alınan bir sistem.

F-35 projesinden çıkarılma konusunda bir adım yok. Diğer ortaklara baktığımızda Türkiye'nin F-35 projesinden çıkarılmasına karşılar. ABD bize yönelik hasmane tutum sergilerse gizlimiz saklımız yok, karşı adımlar atarız

F-35'lerin verilmemesi halinde, Türkiye kendisi üretinceye kadar ihtiyaçlarını başka kaynaklardan giderir" dedi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, özel bir televizyon kanalında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. "Trump verdiği sözü tutmak için uğraşıyor" diyen bakan Çavuşoğlu S-400'ün "barışı korumak için alınan bir sistem" olduğunu söyledi. 

Çavuşoğlu ayrıca F-35'lerin verilmemesi halinde, "Türkiye kendisi üretinceye kadar ihtiyaçlarını başka kaynaklardan giderir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Dışişleri Bakanı "ABD bize yönelik hasmane tutum sergilerse gizlimiz saklımız yok, karşı adımlar atarız" dedi.

Çavuşoğlu'nun öne çıkan açıklamaları şöyle: 

S-400 sistemi sürekli açık olacak ki, herhangi bir tehlike olduğunda tespit edecek, açık olmazsa tehdit geldiğini nereden anlayacaksınız.

(S-400 ile ilgili ortak teknik heyet) ABD henüz teklifimize yanaşmadı.

(ABD'nin F-35 kararı) F-35 programından çıkarılmadık. Diğer ortaklara baktığımızda Türkiye'nin bu projeden çıkarılmasına karşılar. Trump verdiği sözü tutmak için uğraşıyor. Türkiye kendisi üretinceye kadar ihtiyaçlarını başka kaynaklardan gidermeye çalışır.

ABD bize yönelik hasmane tutum sergilerse gizlimiz saklımız yok, karşı adımlar atarız. Bizim de ABD'ye verecek cevaplarımız olacaktır.

'Biz Patriot'ı satamadığımız için Türkiye S-400 alıyor' diyen bir yönetim, F-35 vermedikleri zaman başka seçenekleri değerlendirdiğimizde de bir şey diyemez.

Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması mümkün değil. Eksen kayması tartışmalarına ben gülüyorum. Türkiye'nin tek boyutlu bir politika mı izlemesi gerekiyor?

Dış politikada yeni açılımlar olacak.

AB'nin kapısında bekleyecek ülke değiliz. Geri kabul anlaşmasını askıya aldık.

Doğu Akdeniz'de sondaj çalışmaları devam ediyor, henüz açıklanacak bir düzeyde değil.

ABD'den Münbiç yol haritasıyla ilgili somut adım yok. Bu hafta artık güvenli bölgenin oluşturulması konusu konuşulacak.
(İdlib'deki saldırılar) Rejimin saldırılarını durdurma sorumluluğu komşumuz Rusya'nındır.

Kaynak: iha