Yeşil yaptığı açıklamada "Bilindiği üzere, Sayıştay 2017 yılına ait Denetim Raporlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu. İlgili raporların Sayıştay tarafından resmi internet sayfaları üzerinden kamuoyu ile paylaşılması ile birlikte ise, bazı kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelere ait yapılan incelemeler neticesinde, kamunun zarara uğratıldığı usulsüz ve işlemlere ilişkin menfur tespitler açık kaynak haline gelmiş oldu.
 

Örneğin Arnavutköy Belediyesi için hazırlanan raporda, 2016/550125 İhale Kayıt Numaralı “2017 Yılı Organizasyon Hizmet Alım İşine” ilişkin değerlendirme başlığı ile yapılan incelemeler neticesinde, ilgili belediyenin Anneler Günü Etkinliği kapsamında, hizmet alım işine esas teşkil eden teknik şartname kapsamındaki usule aykırı hususlar açıkça tespit edildi. Söz konusu etkinlik kapsamında verilen konsere ilişkin olarak fotoğraf, video kaydı gibi kanıtlayıcı dokümanların Sayıştay tarafından resmi yazı ile belediyeden istenilmesine rağmen, ilgili belediyenin talep edilen kayıtları sunmadığı belirtildi. Bu husus üzerine konserin verildiği iddia edilen Hadımköy TOKİ İlkokulu’nun spor salonunda verildiği iddia edilen konser ile ilgili olarak Arnavutköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden 2017 yılı içerisinde belediye tarafından herhangi bir konser yapılıp yapılmadığı hususunda bilgi istenilmesine rağmen, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 09.03.2018 tarih ve 5093293 sayılı yazısı ile 2017 yılı içerisinde herhangi bir okulda bahsi geçen belediye tarafından konser organizasyonu yapılmadığı hususu belirtildi. Arnavutköy Belediyesinin resmi internet sitesindeki 2017 faaliyet raporunda ise yapıldığı iddia olunan bahse konu etkinlik ile ilgili bir husus belirtilmemiştir.

Diğer bir husus, Toplu Sünnet Organizasyonu adı altında, teknik şartname uyarınca dünya çapında tanınan ve herkes tarafından tanınan sanatçılar tarafından konser verileceği ve 500 çocuğun sünnet ettirilerek her bir çocuk için sünnet kıyafeti verileceği bildirilmiştir. Söz konusu etkinlik ile ilgili olarak konser veren sanatçının kimlik bilgileri, konserin verildiği yer ve tarih bilgisi, etkinlik kapsamında sünnet ettirilen çocukların kimlik bilgileri, yapılan gösteri ve konsere ilişkin fotoğraf ve video kaydı gibi kanıtlayıcı dokümanlar resmi yazı ile belediyeden istenilmesine rağmen, belediye tarafından verilen cevapta iki ünlü sanatçı tarafından Arnavutköy Kozlar Parkı’nda 09.09.2017’de konser verildiği belirtilmiş ancak hiçbir video kaydı ve fotoğraf görüntüsü gönderilmemiştir. Yine belediyenin 2017 yılı faaliyet raporunda bu hususlara ilişkin harcama kalemlerinin ne kadar olduğu belirtilmemiştir. 

Yine raporun devamında, öğretmenler günü etkinliği, camiiler ve din görevlileri haftası etkinliği, okullara oryantasyon etkinliği, toplu nikah etkinlikleri, Çanakkale ve Bursa kültür gezileri etkinliği, boğaz gezileri, kitap fuarı, ARGEM eğitim çalıştayı, piknik organizasyonu gibi hizmetlere ilişkin benzer oranda hal ve işlemlerin olduğu görülmüş ve Sayıştay tarafından durum tespit edilmiştir.

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Güngören Belediyesi, Fatih Belediyesi gibi bir çok belediye açısından Sayıştay Denetim Raporlarında benzer hususların tespit edilmek suretiyle, ilgili belediyelerin hizmet alımına ilişkin olarak teknik şartnamelerde çerçevesi belirlenen hizmetlerin edimini ifa edip etmediği hususu tartışmalı bir hale gelmiş ve ihtimaldir ki kamunun zarara uğratıldığı şüphesi doğmuş, aksi durum ilgili belediyeler tarafından iddia ve ispat edilememiştir.

Türkiye Genelinde birçok kamu kurum ve kuruluşu ile birlikte, Sayıştay’ın 2017 Denetim Raporları ile birlikte kaç belediyenin bahsi geçen yöntemler ile kamuyu zarara uğrattığı hususunun aydınlatılması adına, İçişleri Bakanlığı’nın görev ve yetki alanı dahilinde adli ve idari işlem başlatıp başlatmayacağı şu an için kuşkuludur.  Bu bağlamda, bahse konu iddia olunan iş ve işlemler nedeniyle kaç belediyenin kamuyu zarara uğrattığı hususunun araştırılması adına, İçişleri Bakanlığı’na yazılı soru önergesi vermiş bulunmaktayım." dedi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Saygılarımla.

NİHAT YEŞİL

ANKARA MİLLETVEKİLİ

Bilindiği üzere, Sayıştay’ın 2017 yılına ait Kamu İdareleri Denetim Raporları’nın yayınlanması neticesinde, iddialara göre bazı usulsüz iş ve işlemler kamuoyuna yansımıştır. Dikkat çeken bazı iş ve işlemler açısından:

İstanbul Arnavutköy Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu Anneler Günü, Camiler Haftası, Toplu Nikah Töreni ve geziler, bazı ilginç mal alımları ve bu alımlara dair fiyatlamalardaki tuhaflıklar olarak yolsuzluk iddiaları gündeme getirilmiştir.

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde “Teknik Gezi” ad altında eğitim gezisine Tayland’a gönderilen personelin, görev alanları ve tanımları ile teknik eğitimin muhteviyatı arasında çelişki olduğu Sayıştay tarafından belirtilmiştir.

İstanbul Güngören Belediyesi personelinin, kamu hizmetine tahsis resmi araçlar ile yaz tatilleri ve haftasonu özel işlerinde kullandıkları, yakıt-otoyol ve köprü geçiş ücretlerinin belediye bütçesinden karşılandığına dikkat çekilmiştir.

Bu bağlamda;

1- Arnavutköy Belediyesi’ndeki usulsüz işlemlere dayanak olan raporun 8-14’üncü sayfalarında tespiti yapılan hususlar arasında bulunan; Anneler Günü Etkinlikleri, Toplu

Sünnet Organizasyonu, Öğretmenler Günü Etkinliği, Camiler ve Din Görevlileri Haftası Etkinliği, Okullara Oryantasyon Etkinliği, Toplu Nikah Etkinlikleri gibi belediye bütçesinde açıkça faaliyet olarak belirtilen ve bütçede gider olarak gösterilen kalemler mevcut iken, bu etkinliklerin yapılmadığına dair kuvvetli emarelerin mevcut olması nedeniyle, bahse konu belediyenin kültürel hizmetler ve mali hizmetler personelinin kamuyu zarara uğratması şüphesi nedeniyle haklarında bir işlem yapılmış mıdır, yapılmaması durumunda bakanlığınız görev ve sorumluluk alanına giren usulsüz iş ve işlemler nedeniyle herhangi bir adli ve idari girişimde bulunacak mıdır?

2- Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne ait Sayıştay Denetim Raporu’nun 16’ncı sayfasında aktarılan tespitler doğrultusunda ise, İdarenin belirlediği en fazla 1o personeli teknik eğitim gezisine göndermesi gerekirken, eğitimin muhteviyatına uygun olmayan personel arasından Toplu Taşıma Dairesi Başkanı, Zabıta Şube Müdürü, Belediye Meclis Üyesi gibi kişiler Tayland’a gönderilmiştir. Bu hususta herhangi bir adli ve idari girişimde bulunulacak mıdır?

3- Sayıştay Mali Denetim Raporlarının bakanlığınızın ilgi ve alanına giren kısımlar doğrultusunda, usulsüz iş ve işlemlerin tespit edildiği belediyeler ile ilgili olarak yapılan tespitler neticesinde “kamunun zarara uğratılması” nedeniyle herhangi bir adli ve idari işlem başlatılacak mıdır?


 

Editör: TE Bilişim