CHP’nin bir süredir parlamenter sisteme dönüş üzerinde bir takım çalışmalar yürüttüğü biliyor. Bu kasmamda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun isteği ile hazırlanan Anayasa taslağını CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu hazırladı. Kitapçıkta Anayasa’nın ‘değiştirilemez’ denilen ilk dört maddesinde önemli değişiklikler göze çarptı. ‘ Atatürk Milliyetçiliği’ kavramının görmezden gelindiği taslakta, ‘Türk Milleti’ yerine ‘Anayasal Yurtseverlik’ kavramı kullanıldı.

Kitapta ayrıca ‘Türkiye’ kelimesinin hiç olmaması ve yerine ‘Ülke’ kelimesinin kullanılması garip karşılandı. ‘Türkiye Cumhuriyeti’ yerine ise sadece ‘Cumhuriyet’ kelimesi kullanılması gözlerden kaçmadı.

Kitapçığın yedi bölümden oluştuğu ve TBMM’de temsilcisi bulunan tüm partilere gönderildiği bildirildi. Kitapçık ayrıca TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a da yollandı.

Kitapçık HDP’nin istediği şekilde

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun demokratik muhalefet dediği ve HDP’yi de içine alan yeni anayasa konusunda izlenmesi gereken yolun ne olacağını sıraladığı kitapçıkta, Değiştirilemez denilen maddelerin değiştirildiği gözlendi. Bu maddelerden ‘Atatürk Milliyetçiliği’ kavramı çıkarılarak, yerine ‘İnsan haklarına dayanan laik ve demokratik sosyal hukuk devleti’ kavramı kullanıldı.

Yeni ifadelerin uyduruldu

Kitapta, yeni anayasa için gerekenler bölümünde içi dolu dolu olan kavramlar çıkarılarak yerine yeni ifadelerin uydurulduğu bölümde, ‘Türk Vatandaşlığı’ yerine ‘Anayasal Yurtseverlik’, ‘Türkiye’ yerine ‘Ülke’, ‘Türkiye Devleti’ yerine ‘Cumhuriyet’, ‘Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı’ yerine ‘Türkiye Cumhuriyeti insanı’, gibi ifadeler uyduruldu ve önerildi.

İYİ Parti ne tepki verecek?

Bu noktada CHP’nin ittifak ortağı İYİ parti’nin bu kitapçığa ne tepki vereceği meraklaedilirken, HDP’nin istediği bir metnin taslak olarak dahi hazırlanmasına ne diyeceği merakla bekleniyor.

Kaboğlu’ndan tuhaf açıklama

Kitabın ön sözünü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yazdı. Ayrıca CHP amblemi kullanılmasına rağmen CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu yaptığı açıklamada kitabın CHP’yi bağlamadığı söylemesi kafaları karıştırdı. Kaboğlu, kitabın kendi sorumluluğunda olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilişim