Habererk / Haber Merkezi

Adem Taşkaya, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda HSK seçimleri, Cumhur İttifakı ve İYİ Parti konusunu dikkat çeken bilgilerle değerlendirdi.

Taşkaya’nın paylaşımları şu şekilde:

Yeni HSK Seçimleri ve İyi Parti...

1- HSK ; Adalet Bakanı , Adalet Bakan yardımcısı dahil 13 üyeden oluşur. Adalet Bakanı ve Adalet Bakan yardımcısı Kurulun doğal üyesidir.

2- Kurulun , üç üyesi birinci sınıf hakim savcılar arasından olup, adli yargı hakim ve savcıları arasından, bir üyesi birinci sınıf olup idari yargı hakim ve savcıları arasından Cumhurbaşkanınca resen atanır.

3- Kurulun üç üyesi Yargıtay üyeleri arasından, bir üye Danıştay, üç üye de hukuk alanında çalışan Yüksek öğretim üyeleri ve avukatlar arasından TBMM tarafından seçilir. Üye olmak isteyenler Meclis Başkanlığına üye olmak için başvuruda bulunurlar.

4- Adalet ve Anayasa Komisyonu üyeleri tarafından oluşturulan Karma Komisyon tarafından aday sayıları her bir üyelik için 3 aday olacak şekilde toplam 21 adaya indirilerek Meclis oylamasına sunar.

Oylama her bir üye adayı için gizli yapılır ve ilk oylamada 2/3 oranı aranır.

5- Yani mevcut sistemde 600 milletvekilinin 400 oyunu alması gerekmektedir. İlk turda seçim sonuçlanmaz ise ikinci turda 3/5 oy oranı aranır, ikinci turda da seçim olmazsa her bir üye adayı için yapılan oylamada en çok oyu alan iki aday arasından kura ile seçim yapılır.

6- 23/02/2021 tarihi itibariyle Ak Parti ‘nin 289, Chp ‘nin 136, Mhp ‘nin 48, İyi Parti’nin 37, Hdp’nin 56, Bağımsız 10, Demokrat Parti’nin 2,Tkp ‘nin 2 ,BBP’nin 1, Saadet Partisi’nin 1, Demokratik Dengeler Partisi’nin 1,Demokrası ve Atılım Partisi’nin 1 ve ...

7- Yenilik Partisi’nin 1 milletvekili olmak üzere toplam 585 milletvekilin bulunmaktadır. İlk tur seçim için 390 ikinci tur seçim için Muhafazakar ve Milliyetçi oyların sahibi olan Ak Parti , Mhp ve BBP’nin toplam 338 milletvekili bulunmaktadır.

8- Mevcut sayısal verilere göre Cumhur ittifakinin kendi belirleyeceği ve istediği adayları ilk turda seçtirmeye 338 olan üye sayısı yeterli olmadığı anlaşılmaktadır ve ilk tur için ihtiyaç duyulan 390 oy sayısı için 51 milletvekili daha gereklidir.

9- Bu oy sayısı da blok oy dahi verse İYİ Parti’nin bile yeterli olmadığı sonucunu ortaya çıkarmaktadır.

Muhtemeldir ki; seçim ikinci tur ile sonuçlanacaktır ve ikinci tur için gerekli olan 351 geçerli oy sayısı da Cumhur ittifakının üye sayısı ile sonuçlanamayacak durumdadır.

10- Mevcut durum itibarıyla Cumhur İttifakının en rahat irtibat kurabileceği İyi Parti ile kısmen anlaşma yaparak en az bir en çok iki HSK Üyesini kendi kontenjanından teklif etmesi karşılığında ilk turda dahi seçim neticelenebilir.

11- Şayet İyi Parti ile herhangi bir anlaşma yapılmak istenmezse seçim 3. Tur şartlarında gerçekleşir ve her bir HSK üyeliği için 3 toplamda 21 aday arasından ayrı ayrı adaylıklar için en çok oy alan iki isim arasından kura yöntemi ile isim belirlenir

Editör: TE Bilişim