Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Cumhur ittifakındaki dayanışmamız neyse yerel seçimlerde de bu ittifakı gerçekleştirme imkanımız olabilir" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi’nde partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı. Toplantıda konuşan Erdoğan, “Okul kitaplarının basılamadığından sağlık ve ilaç hizmetlerinin aksayacağına kadar pek çok dedikodu üretiliyor. Okul kitapları meselesini de dün bakanımızla da görüştük biz, çözdük. Bu ülkede çözülemeyecek bir şey yok. Herkes kendini aldatıyor. Burası bir kabile devleti değil, bizde artık sistem oturmuş vaziyette. Biz bunların bu döviz möviz, dolar molar falan bunların hepsini aşacağız. Çok fazla yok. Allah’ın izniyle 2019 bu noktada başka olacak. Şu anda bizim imkanlarımız bize yeterli. Ama istiyoruz ki bu süreci daha rahat geçelim. Olay bu, bunu da başarırız. Onun için görüşmelerimiz var. Şu anda birçok liderle oturup konuşuruz, inşallah burada önemli adımları atacağız. Halbuki ne okul kitaplarında ne sağlıkta ne ilaçta ne de diğer hizmetler de herhangi bir sıkıntı yok. Diyorlar ki ‘ilaçlar yok, bitti.’ Yok böyle bir şey. Böyle bir şey yok. Devleti bu tür manipülasyonlarla köşeye sıkıştırarak haksız kazanç elde etmek isteyen simsarlara asla meydanı bırakmayacağız. Türkiye’nin her alanda yerli ve milli duruşa ,fikre ,üretime gayrete ihtiyacı olduğu gerçeği böyle dönemlerde çok daha açık bir şekilde kendini gösteriyor. İnşallah bu dönemi her alanında yerlileşme ve millileşme hamlelerini güçlendirmenin vesilesi haline getireceğiz” ifadelerini kullandı.

"MİLLETİMİZİN YILLARDIR BİRİKMİŞ NE KADAR SORUNU VARSA HEPSİNİ DE BİRER BİRER ÇÖZDÜK"

AK Parti olarak iktidara geldikleri 2002 yılı Kasım ayından beri Türkiye’de yaşanan her şeyin sorumluluğunun kendilerine ait olduğunu kaydeden Erdoğan, “Karşımıza çıkan sorunlar ne olursa olsun mücadeleden asla kaçmadık. Geldik faiz yüzde 63’tü. Yüzde 4,6’ ya kadar indirdik. Enflasyon onunla beraber 7 küsüre indi. Ondan sonra yüklendiler. Gezi olaylarıyla vesaire ve tırmandırma operasyonuydu. Şimdi aynen bir başka operasyonla çift haneli rakamlara bunu çıkarmanın gayreti içerisindeler. Bu bizi teğet geçer demiştik. Geçti. Allah’ın izniyle şimdi de öyle olacak. İktidarımızın ilk yılları vesayetle, mücadeleyle geçti. Ne ahlaksızlıklarla ne provakosyonlarla karşılaştık. Ama hiçbirinden yılmadık, hep üzerine üzerine gittik. Milletimizin yıllardır birikmiş ne kadar sorunu varsa hepsini de birer birer çözdük. Şu anda Türkiye’nin Cerablus’ta verdiği mücadeleyi biliyorsunuz. Afrin’de verdiği mücadeleyi biliyorsunuz, terörle verdiği mücadeleyi biliyorsunuz. Şimdi bütün bu mücadelelerle Türkiye nereye geldi görüyorsunuz ve bizim bu terörle mücadeleden yılacak bir halimiz yok. Göreve geldiğimizde yüzde 20 gibi savunma sanayinde veya silahlı kuvvetlerimizin ihtiyacını karşılarken bugün yüzde 65 silahlı kuvvetlerimizin ihtiyacını karşılar hale geldik. Bunlar durup dururken olmuyor. Artık kendine yeten bir Türkiye var, bir millet var. Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe bu defa uluslararası alanda çeşitli engellemelerle, ayak oyunları ile karşı karşıya geldik. Ülkemizin ve milletimizin başına hiçbir zaman şunu bilelim ki başını eğdiremeyecekler. Yere eğdirmeden tüm bu sıkıntıları birer birer aşmayı nasıl başardıysak bundan sonra da öyle başaracağız. Avrupa Birliği zirvelerinden Davos hadisesine kadar her yerde onurlu duruşumuzu ortaya koyduk. Unutmayın müflis tüccar eski defterleri karıştırırmış misali bizi sandıkta ve sahada yenemeyenler yıllardır kolları kanatları altında besledikleri terör örgütlerini darbecileri, cuntacıları harekete geçirdiler” dedi.

“TÜRKİYE’YE ÇOK YAKINDA BU DALGAYI AŞACAKTIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Milletimizle birlikte bu oyunu da gördük. Birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi güçlendirerek her birinin üstesinden geldik. Son umutları 24 Haziran seçimleriydi.Orada da beklediklerini bulamadılar. Neler yapmadılar, her yerden saldırdılar ama yine beklediklerini alamadılar. Bunun üzerine milletimizin ekmeğine yani ekonomimize göz dikecek kadar alçaldılar. Allah’ın izniyle biz bu oyunu bozarız. Mutlaka bozacağız. Türkiye’yi dövizle, faizle, enflasyonla dize getirebileceklerini sananlar bu milleti hiç tanımıyor demektir bunu böyle bilelim.Bu millet en zor zamanında Çanakkale’de 7 düveli hallaç pamuğu gibi atmış, Kurtuluş Savaşı’nı başarıyla tamamlamış bir millettir. Mehmet Akif karşımızdaki manzarayı Çanakkale Şehitlerine atfettiğinde şiirinde gayet güzel anlatıyor. ‘Ah o yirminci asır yok mu, o mahlûk-i asîl, Ne kadar gözdesi mevcûd ise, hakkıyle sefîl, Kustu Mehmedciğin aylarca durup karşısına; Döktü karnındaki esrârı hayâsızcasına. Maske yırtılmasa hâlâ bize âfetti o yüz. Medeniyet denilen kahbe, hakikat, yüzsüz. Sonra mel’undaki tahrîbe müvekkel esbâb, Öyle müdhiş ki: Eder her biri bir mülkü harâb.’ Bu dönemler bize karşı karınlarındaki hayasızlığı dökenleri tespit etme yanında halisane bir şekilde yanımızda olanları da görme imkanı bulduğumuz dönemlerdir. Kim yanımızda kim değil, bunu görüyoruz. Bu dönemler fırsatçılık yapıp, stokçuluk yapıp kendi ülkesine ve milletine ihanet edenler yanında imkanları sonuna kadar zorlayıp üretime yatırıma istihdama devam edenleri de tespit ettiğimiz dönemlerdir.Bu dönemler ülkenin ve milletin ali çıkarlarını şahsi, siyasi ve ekonomik çıkarlarının üzerinde tutanların diğerlerinden ayrıştığı günlerdir. Bunları şimdi gayet iyi tanıyoruz. Türkiye’ye çok yakında bu dalgayı aşacaktır. Ama fırsatçılık yapanları da fedakarlık yapanları da unutmayacaktır.”

“HİÇBİR ARKADAŞIMIZIN GENEL MERKEZİMİZLE İSTİŞARE ETMEDEN HAREKETE GEÇMEMESİ GEREKİYOR”

“AK Parti olarak bu zorlu dönemi aşmanın mücadelesini verirken aynı zamanda 2019 mahalli seçimlerine de hazırlanıyoruz” diyen Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinde milletimizden 5 yıllık yetki aldık. Mahalli seçimlerden de başarıyla çıkarak 5 yıllık bir dönemde önümüzü gördüğümüzde orta ve uzun vadeli projelerimize daha sıkı sarılma imkanı elde edeceğiz. Teşkilatlarımızın şimdiden tüm güçlerini ve zamanlarını mahalli seçimler için seferber etmeye başlamaları gerekiyor. Kongrelerimizin neredeyse büyük bir çoğunluğunu yeni yaptık. Şimdiden hazırlamamız lazım. Mahalli seçimlerde de bütün oyunları bozmamız gerekiyor. Oradan güçlenerek çıkmamız lazım. Bu bakımdan karşılığı olan güçlü isimlerle bu seçimlere gireceğiz. Sırtını partiye dayayarak değil önce benim karşılığım nedir ardından da tabii ki partinin adayı dürüst olacak, ehliyet liyakat sahibi olacak, tevazu ehli olacak ve toplumun içinde sevilen takdir edilen isimler olacak ve bu isimlerle beraber de inşallah biz Mart 2019 yerel seçimlerine gireceğiz. Aday belirleme çalışmalarımızı inşallah biraz erken de olsa öne çekip çalışmaları ona göre yürüteceğiz. Ancak gerek teşkilatlarda gerek diğer görevlerde bulunan hiçbir arkadaşımızın genel merkezimizle istişare etmeden harekete geçmemesi gerekiyor. Unutulmamalıdır ki her görev bizim için kıymetlidir. Hiçbirimiz Okçular tepesini boş bırakmayacağız. Kendisine aday olduğu resmen tevdi edilene kadar her arkadaşımızın mevcut görevlerini hakkıyla yerine getirmesi şarttır. Belediye başkanlarımızdan yeniden aday gösterilenler zaten işlerine ve seçim çalışmalarına devam edecekler. Bu bayrak yarışında görev değişikliği durumu ortaya çıkan arkadaşlarımızın ise yeni belediye başkanı gelene kadar en küçük bir eksikliğe, aksaklığa mahal vermeden vazifesini yürütmesi gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

“CUMHUR İTTİFAKINDAKİ DAYANIŞMAMIZ NEYSE YEREL SEÇİMLERDE DE BU İTTİFAKI GERÇEKLEŞTİRME İMKANIMIZ OLABİLİR"

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Seçimlere doğru giden süreçte eksiklik, aksaklık gördüğümüz yerlerde ihtiyaç duyulması halinde teşkilatlarımızı revize edebilir, güçlendirebiliriz. AK Parti olarak hedefimiz mahalli idareler seçimlerinde 2014’e göre oyumuzu ve belediye sayımızı artırarak çıkmaktır. Biliyorsunuz 24 Haziran seçimlerinde cumhurbaşkanlığında ve Mecliste Milliyetçi Hareket Partisi ile ittifak yapmıştık. Mahalli idareler seçimlerinde böyle bir imkan olur mu bakacağız. Eğer böyle bir imkanı karşılıklı olarak hakikaten ortaya koyabilirsek biz birlikte bunu da değerlendiririz. Çünkü Cumhur ittifakındaki dayanışmamız neyse yerel seçimlerde de bu ittifakı gerçekleştirme imkanımız olabilir. Önce arkadaşlarımız ön görüşmelerini yapar. Ardından da liderler olarak biz de oturup konuşuruz. Şayet bu mümkün olursa her iki partinin de mahalli idarelerdeki gücünü artıracağına inanıyorum. Şayet bu mümkün olmazsa da kendi hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Diğer partilerinde gizli veya açık benzer ittifak arayışları içinde olduğunu biliyoruz. Biz milletimize karşı hep açık, samimi olduk. Şimdi de aynısını yapacak her şeyi milletimizin gözü önünde konuşacak, tartışacağız.”

“ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMLERİ İDEOLOJİK HAMASETLE POZİSYONLARINI KORUYAN İŞ BİLMEZ MUHALEFET BELEDİYELERİNDEN MİLLETİMİZİ KURTARMANIN BİR FIRSATI OLARAK GÖRÜYORUZ”

"Önümüzdeki seçimleri ideolojik hamasetle pozisyonlarını koruyan iş bilmez muhalefet belediyelerinden milletimizi kurtarmanın bir fırsatı olarak görüyoruz” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Batıda ana muhalefet partisi, doğuda bölücü örgütün güdümündeki parti pek çok belediyede adeta taş üstüne taş koymadan sırf ideolojik kamplaşma ile bugüne kadar yönetimde kalmayı başardı. Ama bu defa eğer biz doğru adaylarla ve projelerle milletimizin karşısına çıkarsak işlerinin zor olduğunu düşünüyorum. Şunu da açık söylüyorum terör örgütü ile birlikte aday olmaya yeltenenler kusura bakmasınlar bizden demokratik bir yaklaşım bekleyemezler. Biz bunun bedelini ağır ödedik. Bu milletin alın terini bu belediyelere biz al bunları oradaki vatandaşımıza altyapısına üst yapısına harca diye verirken bu verdiklerimizi oraya değil de dağa gönderenlere bu defa biz aynı imkanı sağlayamayız. Biz kayyumlarla kısa sürede ne gibi hizmetler yaptık her şey ortada. Bunu Güneydoğu’daki, Doğu’daki kardeşlerim çok iyi biliyor. Bizim ülkemiz Batıda ne varsa Doğuda Güneydoğu’da da o olacak. Bu çalışmaları kimlerle yapacağız? Merkezi yönetim yerel yönetim birlikte yapacağız. Kusura bakma biz bu paraları size verirken git kanal aç diye ne kanalı affedersin terör örgütüne kanallar aç diye vermiyoruz, bunları git dağa gönder diye vermiyoruz. Millete hizmetkar ol diye veriyoruz. O bakımdan bu seçim çok daha farklı olacak. Bu seçimde demokrasinin tüm ilkeleri işleyecek, işlettirilecek ve hep birlikte inşallah Mart ayına bu anlayışla hazırlayacağız. Gerek teşkilatım, gerek belediyelerim sizlerden ricam şudur; gönüllere girmeden netice almak mümkün değil. Unutmayın şu temel ilkemiz olmalıdır, hizmet gereklidir ama hizmet yeterli değildir. Yeterli olan nedir? Gönüllere girmektir. Gönüllere girdiğimiz anda bu millet bizi hiçbir zaman unutmaz” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Siyaset Akademisi Eğitim Programı’nda dereceye girenlere ödüllerini takdim etti. Erdoğan, program kapsamında dereceye giren Seda Altundağ’a ödülünü takdim etmeden önce Altundağ’ın 40 günlük bebeği Asya Verda’yı kucağına alıp öptü. Erdoğan, Asya Verda bebeğe altın hediye etti.

(Pelin Üzek Kılıç - İlker Turak /İHA)
Kaynak: iha