Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan partisinin 1. Olağan Sakarya İl Kongresi'ne katıldı. Kongrede konuşan Ali Babacan, ekonomi, ifade özgürlüğü ve adalet olmak üzere birçok konuya değindi. Ekonomi Bakanı Berat Albayrak’ın istifası üzerine de konuşan Babacan, “İki senedir hazinenin başında olup sonra bir küçük mesajla ortadan kaybolmak diye bir şey olur mu? Akraba kayırmacılığın bu ülkeye ne kadar zarar verdiğinin farkında mısınız? İki yılda borcu ikiye katladılar” dedi. Merkez Bankası başkanının da değiştirilmesini eleştiren Babacan, “Başarılı olan bir alanda, bu başarının arkasındaki kadro değiştirilir mi?” diye konuştu.

Çark caddesinde esnafla buluşan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, daha sonra partisinin il kongresine katıldı. CHP, İYİ Parti ve Gelecek Partisi Sakarya il başkanlarının da katıldığı kongrede, Babacan’a partililerin büyük ilgi gösterdiği görüldü.

Kongrede, Türkiye’deki yargının durumu, ekonomi konularında detaylı açıklamalarda bulunan Babacan’ın konuşmasının satır başları şöyle:

“Bu sistem Cumhurbaşkanlığı makamını yok etti”

“Bu sistemin adını “Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi” koydular ama bu sistemde aslında olması beklenen bir cumhurbaşkanı yok. Anayasanın emrettiği tarafsız, milletin birliğini temsil eden, kuvvetler ayrılığını temin eden, anayasanın uygulanmasını gözeten bir cumhurbaşkanı yok.

Şu an o koltukta oturan kişi, parti genel başkanlığı, belediye başkanlığı, hatta genel müdürlük, daire başkanlığı yapmaktan cumhurbaşkanlığı yapmaya vakit bulamıyor. Her şeyin doğrudan veya dolaylı başkanı sayılıyor, ama gerçek anlamda cumhurbaşkanı olamıyor. Çünkü bu sistemde her şey oluyorsunuz ama olması gerektiği gibi bir cumhurbaşkanı olamıyorsunuz.”

“Türkiye kısık sesle konuşmayacak”

“Sokak röportajlarında fikirlerini söyleyen insanlar gözaltına alınıyor. İnsanlar sırf cumhurbaşkanını eleştirdikleri için tutuklanıyor. Fikirlerden, sözlerden, kelimelerden korkuyorlar ama biz korkmuyoruz. İnsanlar fikirlerini ifade etmekten çekinmeyecek, korkmayacak. Türkiye kısık sesle konuşmayacak. Türkiye’de herkes özgürce fikirlerini ifade edebilecek, birbiriyle rahatça tartışabilecek. Kimsenin şüphesi olmasın. Artık korkmak yok, DEVA Partisi var.”

“Şahtı, şahbaz oldu”

“Hani “Şahtı, şahbaz oldu” derler ya… Fiili kötü yönetim iki sene evvel bu sisteme geçerek kurumsallaştırıldı. Tek kişinin ağzına bakmak kurumsallaştı. Bakıyorsunuz Adana İl Kültür Müdürü’nü, Cumhurbaşkanı atıyor. Kendi partisine gençlik kolları başkanını cumhurbaşkanı atıyor. Merkez Bankası’na para politikasını o dikte ediyor. Çay fiyatlarını da o belirliyor. 84 milyonluk Türkiye, tek bir karar merci tarafından yönetilemez. Türkiye o bir kişiden büyüktür”.

Editör: TE Bilişim