Erdoğan, belediye başkanıyken, İstanbul’a girişlerde vize uygulanması gerektiğini savunmuştu. Bugün ise kentin nüfusunu 500 bin kişi artıracağı öngörülen projenin temelini attı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün katıldığı programda Kanal İstanbul projesinin temelini attıklarını duyurdu.

Kanal İstanbul’la ilgili hazırlanan internet sitesinde, projenin tamamlanmasıyla birlikte yeni iki şehir inşa edileceği ve burada 500 bin kişinin yaşayacağı belirtildi.

ERDOĞAN İSTANBUL’A VİZEYLE GİRİŞİ SAVUNMUŞTU

İstanbul’da mevcut nüfusun fazlalığının yarattığı sorunlar devam ederken, Kanal İstanbul’la birlikte nüfusun da artacak olması tartışmalara neden oldu.

Tartışmalar, Kanal İstanbul’u “her şeye rağmen yapacağız” diyen Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde yaptıkları açıklamaları hatırlattı.

Erdoğan, belediye başkanıyken, İstanbul’a girişlerde vize uygulanması gerektiğini savunmuştu. Erdoğan’ın “Anadolu'dan gelecek olanlar nakil ilmühaberi almalı, 'Nereye ve niçin gidiyorsun? Gittiğin yerde işin, evin var mı?' diye sorulmalı, belgeleyemeyenler İstanbul'a sokulmamalı” açıklamaları çok konuşulmuştu.

“BENİ TOPA TUTTULAR”

Erdoğan, Başbakan olduğu 2007 yılında da İstanbul’a vize uygulanması gerektiği fikrini savunmuştu. Erdoğan şunları kaydetmişti:

“İstanbul'a vize uygulaması yapılmalı dediğimde beni topa tuttular. Bu teklifimden dolayı da beni tefe koyacaklar. Oy kaybına uğratmak isteyecekler. Dünyada bunu uygulayan ülkeler, şehirler var. Londra ve Tokyo bunun değişik uygulamasını yapıyor. İstanbul'a her gün 600-700 araç giriyor. Şu anda 2.5 milyon araç var. İstanbul'da plaka sayısını 2 milyona indireceğiz. Bundan sonra yeni ilave araç İstanbul'a giremeyecek. Girmek istiyorsa, ulaşım altyapısı güçlendikçe, şehir tedbirlerini aldıkça girebilir.”

Geçmişte, İstanbul’daki nüfusun fazlalığında ve trafiğin çözümsüzlüğünden şikayet eden Erdoğan, bugün “çılgın proje” olarak tanıttığı projeyle şehrin nüfusunu yüz binlerce kişiyle arttırmak istiyor.

Kanal İstanbul'un internet sitesinde yer alan bilgi:

Editör: TE Bilişim