Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, “Sözde cumhurbaşkanı” ifadesi nedeniyle 1 milyonluk tazminat davası açtı.

Erdoğan ayrıca Kılıçdaroğlu hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, Kılıçdaroğlu’nun 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir açıklama yaptığını belirterek, "Bu açıklamada sayın Cumhurbaşkanımızı hedef alan haksız ve mesnetsiz iddia ve ithamları nedeniyle sayın Cumhurbaşkanımızın onur, şeref ve saygınlığının ihlal edildiği ve kişilik haklarının ağır bir şekilde zedelendiği gerekçeleriyle Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine Ankara Asliye Hukuk Mahkemesinde 1 milyon TL’lik manevi tazminat davası açılmıştır" ifadelerini kullandı.

Aydın, "Ayrıca söz konusu ifadelerin TCK 299. Maddesinde düzenlenen Cumhurbaşkanına hakaret suçu unsurlarını ihtiva etmesi ve yasama sorumsuzluğu kapsamında bulunmaması nedeniyle Kemal Kılıçdaroğlu hakkında Cumhurbaşkanına hakaret suçundan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur" açıklamasında bulundu.

KILIÇDAROĞLU NE DEMİŞTİ

Kılıçdaroğlu dün yaptığı basın toplantısında, “2020 yılında bir ülkenin sözde cumhurbaşkanı, bir gazeteyi doğrudan hedef gösterip ‘ben o gazeteyi okumuyorum, siz de satın almayıp, okumayın’ diye çağrı yapıyorsa orada medya üzerindeki vesayeti ve baskıyı düşünün. Sıradan bir kişi bunu söylemiyor, devleti yöneten en tepedeki koltukta oturan zat söylüyor” demişti.

CHP liderinin bu sözleri üzerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “özür dilemesi” çağrısında bulunarak, “Sayın Cumhurbaşkanımıza ‘sözde cumhurbaşkanı’ demek, her şeyden önce milli iradeye yapılmış bir saygısızlıktır” ifadelerini kullanmıştı.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamasına daha sonra AKP Sözcüsü Ömer Çelik başta olmak üzere çok sayıda iktidar partisi mensubundan tepki gelmişti. TBMM Başkanı Mustafa Şentop da, sosyal medyadan, “Sözde cumhurbaşkanı ifadesinin zararı, Anayasaya göre ve millet iradesiyle seçilen bir Cumhurbaşkanına değil, sözün sahibinedir. Anayasal kurumlara, meşruiyete, milli iradeye saygı göstermek, herkesin vazifesidir” paylaşımını yapmıştı.

CHP'DEN İLK AÇIKLAMA

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'na açtığı dava ile ilgili gazetecilerin soruları üzerine, "Bu Genel Başkanımız hakkında açtıkları kaçıncı dava? Onlar dava açmaktan, Genel Başkanımız da dava kazanmaktan yorulmadı" dedi.

ÖZKOÇ’A DA DAVA

Aynı zamanda Erdoğan, TBMM'de "Habur Sınır Kapısı'ndan teröristler geçerken senin aklın neredeydi? Bizim çocuklarımız şehit düştü. Sen evlatlarını askere bile göndermedin. Ne yaptın? Bu ülkedeki ölen askerlere neden 'kelle' dedin?" diye soran CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç hakkında '250 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı.

CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç'a 26 Aralık 2020 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan'a soralar yöneltmiş ve kavga çıkmıştı.

Erdoğan'ın açtığı davada; "Askerlerimizin katledilmesine sebep olmakla, katledilen 3 milyon 750 bin Müslüman kanı eline bulaşmış olmakla, PKK’ya hendekleri kazmak için izin vermekle, hendek kazdırtmakla, PKK terör örgütünü Türkiye’ye aldırmakla, PKK ile anlaşıp Öcalan’la anlaşıp valilere emir verip de askerimizin ölmesine neden olmakla itham etmiş ve bu suretle Cumhurbaşkanımızın kişilik haklarını ve itibarını zedeleyecek söylemlerde bulunmuştur" denildi.

Özkoç, davaya konu olan konuşmasında şöyle demişti:

"Sayın Hatip, eğer Recep Tayyip Erdoğan'a bir soru sormak istiyorsan şöyle sor, ‘Sen PKK'ya hendeklerin kazılması için neden izin verdin de askerlerimizin ölümüne sebep oldun?’

Sen, daha sonra, Recep Tayyip Erdoğan'a bir soru sormak istiyorsan ‘Habur Sınır Kapısı'ndan teröristler geçerken senin aklın neredeydi? Bizim çocuklarımız şehit düştü. Sen evlatlarını askere bile göndermedin. Ne yaptın?’ diye sor.

Sen, eğer Recep Tayyip Erdoğan'a bir şey sormak istiyorsan -az önce gülüyordun ya, şimdi de gül- ‘Amerika Birleşik Devletleri'nde 3 milyon 750 bin Müslüman'ı katledenlerin -ellerin- o kanın içine eş başkanlıkla niye bulaştı?’ diye sor?

Millet yoksulluk içerisinde, fakir fukaralık içerisinde yaşıyorken ‘Sen, kendin bir apartman dairesinden çıktın, şimdi sarayda oturuyorsun. Bu intihar eden insanların hesabını nasıl vereceksin?’ diye sor.

Sen, eğer Recep Tayyip Erdoğan'a bir soru sormak istiyorsan ‘Türkiye Cumhuriyeti -burada, bu millet içerisinde yaşayan insanlar- İslam dünyası tek tek yok olurken Amerikan Coni'lerine neden 'Yılbaşınız kutlu olsun' dedin?’ diye sor.

Onun için, sen, eğer bir soru sormak istiyorsan Recep Tayyip Erdoğan'a ‘Bu ülkedeki ölen askerlere neden 'kelle' dedin? Onlar bizim evlatlarımızdır’ diye sor."

Editör: TE Bilişim