Doğu Akdeniz'deki gerilimin masaya taşınmasıyla Türkiye ve Yunanistan arasında istikşafi görüşmeler beklenirken, ABD'den gece yarısı sürpriz bir adım geldi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Steven Bigan, Türkiye'den Doğu Akdeniz'deki 'provokatif' deniz operasyonlarına son vermesini ve tansiyonu düşürmesini istedi. Ankara üzerinde Doğu Akdeniz'deki hamlelerini durdurması için ısrarcı olduklarını savunan Bigan, halihazırdaki tablodan ise memnuniyet duyduklarını aktardı.

Washington yönetiminin Türkiye ve Yunanistan arasındaki ikili görüşmelerin başlamasını umduğunu belirten Dışişleri Bakan Yardımcısı, krizin çözümü için tek yolun diplomasi olduğunu söyledi.

ABD'nin krizdeki safını iyice açığa çıkaran hamlesi ise, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Atina'yı ziyaret edeceğinin resmen duyurulması oldu.

Silah ambargosunun kaldırılmasından günler sonra, 12 Eylül tarihinde Güney Kıbrıs'a sürpriz bir ziyarette bulunup destek veren Pompeo, bu kez 27 Eylül tarihinde Atina'ya iniş yapacak. ABD Dışişleri Bakanlığı, Pompeo'nun Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ve Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile görüşeceğini açıkladı.

Resmi açıklamadaki en dikkat çekici yer ise, görüşmelerde 'ABD’nin Doğu Akdeniz’de güvenlik, barış ve refaha olan ortak adanmışlığının tazeleneceği ve son yılların en iyi şekilde seyreden ABD-Yunanistan ilişkilerinin kutlanacağı' cümlesi oldu.

Selanik ve Girit’e gidecek olan Pompeo, Yunan yetkililerle teknoloji ve bilim alanlarında anlaşmalar imzalayacak. Girit Adası'ndaki en önemli ziyaret noktası ise, Suda Hava Üssü.

Doğu Akdeniz krizi sürerken söz konusu üsse Yunanistan'ın müttefikleri Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait savaş uçakları indi, Türkiye'ye karşı tatbikatlar yapıldı.

Ayrıca Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 15 Ağustos'taki milli bayramda yine Suda Hava Üssü'nü ziyaret edip askerlerle birlikte poz verdi.

Pompeo'nun iki günlük ziyaretinin Ankara'ya açık bir mesaj olduğunu yazan Yunan medyası, Washington ve Atina arasında yeni silah anlaşmaları yapılabileceğini belirtiyor.

Yunan medyasında göze çarpan bir başka haber, Amerikan Washington Post'ta David Ignatius imzaszıyla yayımlanan bir makale. Makalede, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgesel güç oyununda Trump'ı bile aşağıladığı ileri sürüldü.

Türkiye'nin süper güçleri rahatsız eder bir şekilde bölgesel hakimiyet istediğini savunan Washington Post makalesinde, "Kriz iki ülkeyi silahlı çatışmanın kıyısına getirdi... Her iki taraf da Doğu Akdeniz’e kıyısı olan devletlerle anlaşmalar yaparak pazarlık güçlerini arttırmayı deniyor. Türkiye Libya ile, Yunanistan da Mısır ile bunu yapıyor" denildi.

Editör: TE Bilişim