İktidar’ın MHP’yi küstürmeyecek bir “açılımın” yapı taşlarını döşediği iddia edildi.

Erdoğan’ın hazırlıklara başlamak amacıyla Güneydoğu’ya haber gönderdiği ileri sürüldü.

Milli gazeteden Bünyamin Güler’in haberine göre, AKP’nin daha önceki başlattığı açılım süreci olumsuz sonuçlanırken iktidar partisi, Güneydoğu’da “meleler, kanaat önderleri ve STK temsilcileri”yle yeni bir “açılıma” hazırlanıyor. Geçen hafta Diyanet İşleri Başkanı’nın Diyarbakır ziyareti üzerinden prova yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Güneydoğu illerine kapsamlı bir ziyarete çıkması planlanıyor.

MHP ile kurduğu ittifak Doğu’da büyük bir oy kaybına neden olunca iktidar partisi, yeni bir çıkış yolu aramaya başladı. Doğu’daki muhafazakâr Kürt seçmeni elinde tutmak isteyen iktidar, bölgede “meleler, kanaat önderleri ve STK temsilcileri” üzerinden yeni bir “açılıma” hazırlanıyor. Geçen hafta Diyanet İşleri Başkanı üzerinden bölgede bir dizi faaliyete imza atan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yakın zamanda bölgeye çıkarma yapması bekleniyor.

ERDOĞAN, TELEFONLA KATILMIŞTI

Doğu ve Güneydoğu illerinde muhalefete ilginin artması iktidarı harekete geçirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP’nin kapatılma sürecinin etkilerini ölçmek ve muhalefete olan ilgiyi engellemek için “yeni bir açılım”a imza atmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz hafta Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Diyarbakır’da bir dizi ziyaret gerçekleştirirken, meleler, kanaat önderleri ve STK temsilcileriyle yapılan toplantıya Cumhurbaşkanı Erdoğan da telefonla katılmıştı. Erdoğan’ın da yakın bir tarihte Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu illerine birkaç günlük bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor.

BÖLGEDE MUHALEFETE OLAN İLGİDEN RAHATSIZ

Erdoğan’ın Güneydoğu programının altında iki neden yattığı ifade ediliyor. Birincisi daha önce AKP’ye oy veren muhafazakâr Kürtlerin desteğini devam ettirmek, ikincisi ise bölgede ivme kazanan partilerin önünü kesmek olduğu yorumlanıyor. Özellikle son dönemlerde Doğu ve Güneydoğu’da programlar gerçekleştiren muhalefet partilere olan ilginin Erdoğan’ı rahatsız ettiği belirtilirken, Erdoğan’ın bunun önüne geçmek için harekete geçtiği ileri sürülüyor.

Diğer yandan, HDP’nin kapatılması ile ilgili sürecin bölgedeki etkilerinin test edilmesi için de düğmeye basıldığı kaydediliyor. Erdoğan’ın Güneydoğu illerine yapacağı ziyarette önemli açıklamalarda bulunması da bekleniyor.

HEM MHP’Yİ KÜSTÜRMEYECEK HEM DE KÜRTLERİN İLGİSİNİ ÇEKECEK!

Daha önce yaptığı açılımlar fiyaskoyla sonuçlanan iktidarın bu sefer daha temkinli hareket edeceği ifade ediliyor. Erdoğan’ın yeni “açılım”la MHP’yi küstürmeden Kürtlerin tekrar ilgisini çekmeyi planladığı öğrenilirken, bunun içinse Güneydoğu’daki “meleler, kanaat önderleri ve STK’lar” üzerinden sürecin yürütülmesi planlanıyor. Açılımın ilk işaretlerini Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Diyarbakır ziyareti üzerinden veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Güneydoğu’ya kapsamlı bir çıkarma da yapması bekleniyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da diğer partilere olan ilginin artmasıyla HDP’nin kapatılma sürecinin AKP’nin hanesine eksi olarak yazılmasının bu “açılımı” ve ziyareti zorunlu kıldığı belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim