Mete Sönmez / Habererk / Muğla

HDP’nin CHP adaylarını destekleyeceği iddia edildi. HDP’nin bu kararının il genelinde 100 bin civarı oyu bulunan ve Büyükşehir ile 6 ilçede CHP adayını destekleyen İYİ Parti cephesine nasıl karşılanacağı ise merak konusu?

HDP'nin Muğla büyükşehir belediye başkan adayı ile ilçe adaylarının tamamı seçimden çekildi. Böylece Büyükşehir adaylığı için 4 siyasi parti yarışacak.
Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre, HDP Muğla’da büyükşehir belediye  ile ilçelerinde seçimden çekildi. Konu ile ilgili resmi bir açıklama yapılmazken, il genelinde yaklaşık 44 bin oyu olan HDP'nin, Ak Parti-MHP’nin yer aldığı Cumhur İttifakı’na karşı CHP adaylarına destek olmak için çekildiği iddia edildi. Ancak HDP’nin bu hamlesinin Muğla’da Büyükşehir ile bazı ilçelerde CHP adayını destekleme kararı alan ve il genelinde 100bin civarı oyu olan İYİ Parti’lilerce nasıl karşılanacağı ise merak konusu.

İYİ PARTİLİLER NE YAPACAK?
Bilindiği üzere CHP ve İYİ Parti arasında Muğla’da yarım ittifak kurulmuştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener yaptıkları görüşmelerde Muğla Büyükşehir’de CHP adayı Osman Gürün’ü destekleme kararı alırken, ilçelerde ise her partinin kendi adayı ile çıkması kararlaştırılmıştı. Ancak ilerleyen günlerde bazı ilçelerde anlaşan iki parti, Marmaris, Ortaca, Yatağan, Milas ve Datça’da ittifak kurmuşlar ve CHP çatısı altında seçime gireceklerdi. İYİ Parti ile zıt görüşlere sahip HDP’nin CHP’li adayları destekleme kararı İYİ Parti tabanında rahatsızlık uyandırırken, seçimin sonuçlarına ise nasıl yansıyacağı merak konusu.
31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Muğla Büyükşehir Belediye başkanlığı için CHP'den Osman Gürün, Demokrat Parti'den Mehmet Kocadon, AK Parti'den Mehmet Nil Hıdır, Bağımsız aday olarak ise Behçet Saatçi yarışacak.

Osman Gürün

GÜRÜN, HDP’YE DESTEĞE KARŞI ÇIKMIŞTI
Bu arada HDP’lilerin destek kararı aldığı iddia edilen CHP Muğla Büyükşehir Adayı Osman Gürün Genel Seçimlerde partisinin HDP’ye verdiği desteği eleştirmişti. Gürün o zaman yaptığı açıklamada Genel seçimlerde CHP üzerinden bazı oyunların oynandığına dikkat çekerek, daha önce "MHP parlamento dışında kalmasın" söylemi ile seçime gidildiğini, bu dönemde ise, 'HDP barajı aşsın' denildiğini vurgulayıp "Ben Kızılay değilim" dedikten sonra sözlerini şöyle sürdürmüştü, "Ben kimseye yardım etmekle görevli değilim. Demokrasiye inanan biri olarak, her görüşün parlamentoda kendisini temsil etmesini savunurum. Gerekirse barajın 5'e, 7'ye ya da 3'e indirilmesi için her türlü mücadeleyi de yaparım. Ancak, seçim sathı mahallinde, seçimde iken başka bir partiye, hangi nedenle olursa olsun destek vermek bana göre doğru değil. Elbette barajı aşsınlar. Ama bu benim görevim değil. Benim görevim, partimin bir fazla oy almasını sağlamaktır. Yapılan hesaplamalara göre, ülke genelinde yüzde 3.5 oyun bu düşüncelerle HDP'ye verildiği biliniyor. Biz başkasına yardım yaparak, siyaset yapamayız. Kişisel suçlama yapmadan, yapılan eylemin irdelenmesi, tartışılması ve bir daha tekrarlanmaması adına bunları söylüyorum." 

FOTOĞRAF "İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun,

İYİ Parti Menteşe Belediye Başkan Adayı Ayçin Evgeç Dalgaç,

CHP Menteşe Belediye Başkan Adayı Bahattin Gümüş,

CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Osman Gürün,

İYİ Parti İl Başkanı İncilay Gezgin Şekerdağ"

Editör: TE Bilişim