Araştırmacı yazar Hüseyin Demir, adli sicil kaydı için yeni düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirterek halen 1 Temmuz 2016 tarihinde önce işlenen suçlar adına 2 sene diğer suçlar için ise 1 sene olan denetimli serbestlik için yeni sistem üzerinde alınan cezalar doğrultusunda 5'te 1 oranında uygulanacağı ifade edilmekte.

Bu konuda bilgilendirme yapan Hüseyin Demir, yeni infaz düzenlemesi doğrultusunda 7 milyon kadar olan ve adli sicil kaydı bulunan eski hükümlülerin zorluk çektiğini belirterek bunun yeniden ele alınmasının topum yararı adına oldukça sağlıklı bir adım olacağına dikkat çekti.

Adalet Bakanlığı'ndan alınan son veriler ışığında halen hapishanelerde bulunan 200 binden fazla hükümlü ve 58 bin kadar tutuklu bulunduğunu ifade eden Demir, yeni infaz düzenlemesinden ilk etap doğrultusunda 42 bin kadar kişinin faydalanacağını denetimli serbestlik sisteminde değişiklik olacağını ve bunun alınan cezalar akabinde 5'te 1 oranında uygulanacağını ifade etti.

Kapsam Dışında Bırakılacak Suçlar

Demir, sağlıklı bir infaz düzenlemesinin birçok bakanlık ile birlikte koordineli olarak çalışılması sonucunda ortaya çıktığını ve yeni adli sicil kaydı düzenlemesinin ne kadar gerekli bir hale geldiğini kendilerine göstermiş olduğundan bahsetti. 1 sene ceza alan kişi ile 10 sene ve üzerinde ceza alan kişilerin bunlara bakılmaksızın adli sicil kayıtlarının silinmesi için 15 sene kadar beklenilmesini yeni mağduriyetler yarattığından söz etti.

Yeni infaz kapsamına alınmayacak suçlar arasında terör, kasten adam öldürme, cinsel istismar, kadın ve çocuğa karşı şiddet, soykırım, oran ve doku cinayeti, devlete karşı işlenen suçlar, anayasal düzeni ortadan kaldırma, Atatürk'e karşı işlenen suçlar bunlara dahil olmayacak.

Editör: TE Bilişim