Korkusuz gazetesi yazarı Barış Yarkadaş, dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Yarkadaş, AKP'lilerin üzerinde çalıştığı ve topluma nasıl anlatacaklarını düşündüğü yeni seçim planını yazdı.

AKP'li bir isimle görüştüğünü söyleyen Yarkadaş, o ismin ‘’15 Temmuz sonrası, bu sisteme geçmeye biraz da mecbur kaldık. Başka bir seçeneğimiz yoktu” dediğini söyledi.

AKP'li isim, 50+1’den kurtulmak için nasıl bir anayasa değişikliği yapılması gerektiğini de Yarkadaş'a aktardı.

ARJANTİN MODELİ

Yarkadaş, "AKP’de konuşulanlara göre, Erdoğan’ın MHP, Vatan Partisi ve BBP’nin desteğine rağmen, yüzde 50+1’i ilk turda alabilmesi ‘’imkansız ötesi’’ olarak görülüyor. Ancak bu oranı yüzde 40’a indirmeyi teklif etmek ise ‘’seçmende güven zaafiyeti yaratır” diye tercih edilmiyor.” diye yazdı.

Barış Yarkadaş, bazı AKP’lilerin ise Arjantin Modeli olarak bilinen yüzde 45’i önerdiğini belirterek seçim sistemi tartışmalarını değerlendirdi.

AKP’NİN SON PLANI

Yarkadaş, AKP'nin kafasındaki son planla ilgili "Ancak tüm bunlardan geriye, kala kala “Seçimi ilk turda en çok oy alan kazansın’’ maddesi kalıyor." dedi. Söz konusu sistemin hem yurttaşa hem de MHP'ye anlatmak gerektiğini söyleyen Yarkadaş, "MHP’nin bu teklife sıcak bakmayacağı aşikar… Çünkü; yüzde 50.1 şartı anayasa değişikliği ile kaldırıldığı takdirde, AKP’nin MHP’ye ihtiyacı kalmıyor.

Bu da MHP’nin siyaseten etkisiz hale getirilmesi anlamına geliyor. MHP iktidar ortağı pozisyonunun böyle bir değişiklikle ortadan kaldırılmasına izin vermez." değerlendirmesini yaptı.

Editör: TE Bilişim