AKP ve MHP’nin ortak olduğu Cumhur İttifakı’nın Siyasi Partiler ile Seçim Kanunu üzerinde değişiklik için çalışma yürüttüğü biliniyor. Bu kapsamda seçim barajının düşürüleceği ifade ediliyor. Hükümete yakınlığıyla bilinen Habertürk gazetesinin Ankara temsilcisi Muharrem Sarıkaya, AKP’nin bu konuda taslak bir metin hazırladığını ve yakın zamanda MHP’ye sunacağını belirtiyor.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın katıldığı televizyon programında seçim barajının yüzde 5 ile yüzde 7 arasında uygulayacaklarını ve ittifaklar için de bir baraj getirmeyi planladıklarını söylediğini hatırlatan Sarıkaya, MHP’nin bu konudaki beklentisini yazdı.

Sarıkaya, MHP’deki genel beklentinin seçim barajının yüzde 5’te kalması noktasında olduğunu belirtiyor.

Sarıkaya, “MHP’deki genel beklenti barajın yüze 5’te kalacağı noktasında; buna gerekçe olarak gösterdikleri de bir partinin veya partilerin toplamının Cumhurbaşkanı adayı çıkarmak için yüzde 5 oya sahip olmasını zorunlu kılan kanuni düzenleme. Yani bir parti tek başına veya aynı Cumhurbaşkanı adayı üzerinde uzlaşan partilerin toplam oy oranı yüzde 5’i geçmişse aday gösterebiliyor. Dolayısıyla doğal baraj zaten burada kendiliğinden oluşuyor” ifadelerini kullandı.

Sarıkaya'nın yazısı şöyle:

"MHP’nin konuyla ilgili olabilecek tüm taraflarına dün sordum henüz kendilerine bir metin ulaşmamış…

Onlar da bir süre önce AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın katıldığı televizyon programında yaptığı açıklamanın ötesinde çok fazla veriye sahip olmadıklarını bildirdi.

Yazıcı açıklamasında barajı %5 ile %7 arasında uygulayacaklarını bildirmiş, ittifaklar için de bir baraj getirmeyi planladıklarını söylemişti.

MHP’deki genel beklenti barajın %5’te kalacağı noktasında; buna gerekçe olarak gösterdikleri de bir partinin veya partilerin toplamının Cumhurbaşkanı adayı çıkarmak için %5 oya sahip olmasını zorunlu kılan kanuni düzenleme.

Yani bir parti tek başına veya aynı Cumhurbaşkanı adayı üzerinde uzlaşan partilerin toplam oy oranı %5’i geçmişse aday gösterebiliyor.

Dolayısıyla doğal baraj zaten burada kendiliğinden oluşuyor.

Ayrıca AB ülkelerinin ağırlıklı bölümünde de baraj %4 ile %5 arasında seyrediyor.

İTTİFAK İÇİNDEKİ TOPLAMA BAKILIR

İttifaka girmek için getirilmek istenen baraj konusunda da başvurdukları yer de %10 barajının yer aldığı Milletvekili Seçim Kanunu’nun meşhur 33. Maddesinde kendini buluyor.

Son 2018 düzenlenmesindeki şu hükme vurgu yapılıyor:

“Seçim ittifakı yapılması halinde, %10’luk barajın hesaplanmasında ittifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamı esas alınır ve bu siyasi partiler için ayrıca baraj hesaplaması yapılmaz…”

Yani partilerin toplu olarak seçimde aldıkları oyların toplamının milletvekili çıkarmada geçerli olması gerekiyor.

Eğer baraj %5’e inerse bu da kendiliğinden %5 haline geliyor.

Bunun dışında yeni bir düzenleme öngörülmüyor.

İTTİFAK İLE İTTİFAKA DA BARAJ

Gelelim işin bir diğer yönüne…

Peki, ittifakların ittifakına olanak sağlanabilir mi?

Yani Cumhur veya Millet ittifakları, kendileri dışında oluşmuş, üçüncü bir ittifak ile ittifak yapabilir mi?

Şu ana kadar bunun üzerinde çok durulmamış…

Ancak bunun için de bir kanuni düzenlemenin zorunluluğuna vurgu yapılıyor.

Burada da her bir ittifakın kendi içindeki oy oranının eğer %5 olacaksa bu oranı ya da %7’yi tutturmasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğine işaret ediliyor.

DARALTILMIŞ BÖLGEYE SOĞUK

Dar bölge veya daraltılmış bölgeye ilişkin ise MHP ve İYİ Parti’nin çekinceleri var.

Her ikisi de AK Parti’nin getirmeyi planladığını bir süre önce dile getirdiği daraltılmış bölge sistemine olumlu yaklaşmıyor.

Görünen o ki Siyasi Partiler ve seçim kanunları TBMM’ye geldiğinde önemli gelişmelere de tanıklık edilecek."

Editör: TE Bilişim