Serbest kalmalarının ardından Kuala Lumpur'dan uçakla Türkiye'ye gönderilen 11 Uygur Türkünün İstanbul Atatürk Havalimanında gözaltında tutulduğu iddiaları ile ilgili İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail OK, İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU’ya yazılı soru önergesi verdi.

İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail OK şu açıklamayı yaptı;

GÖZALTINDA TUTULUYORLAR

Geçmişte aynı şekilde kendisine sığınan insanları Çin'e iade eden Kuala Lumpur yönetimi, büyük tepki almıştı. Bunun en büyük sebebi olarak da iade edilen insanların çok büyük işkencelere maruz kalmaları ve idam edilebilecek olmaları gösterilmişti. Türkiye’ye gönderilen 11 Uygur Türkü’nün Atatürk Havaalanında gözaltında olduğu iddialarını İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU’ya soran Balıkesir Milletvekili İsmail OK, Uygur Türklerinin takipçisi olacaklarını belirtti.

5 MİLYON SURİYELİYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ

Suriye’de başlayan iç savaş sonrası savaştan kaçan 5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye’nin, 11 Uygur Türkü söz konusu olduğunda temkinli davranılmasına tepki gösterdi. Konu hakkında konuşan Balıkesir Milletvekili İsmail OK ‘’5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan ülkemiz, sadece Müslüman ve Türk oldukları için gördükleri zulümden kaçan 11 Uygur Türküne sahip çıkılmaması bizleri derinden yaralamıştır. Soydaşlarımızın Türkiye’de gözaltında tutulduğu yönünde iddiaların acilen cevaplandırılması gerekmektedir.

MÜSLÜMAN VE TÜRK OLDUKLARI İÇİN KATLEDİLİYORLAR

Uygur Türklerinin Müslüman ve Türk oldukları için Çin hükümeti tarafından zulüm ve işkence gördüğünü iddia eden OK, yaşanan duyarsızlığa isyan etti. AKP iktidarını yaşananları görmezden gelmekle suçlayan İsmail OK ’’dünyanın neresinde zulüm gören bir Türk varsa içimiz sızlıyor, iktidar ise Suriyeliler için kendini paralıyor. Bu insan hakları Almana, Fransıza, Araplara varda bir tek Türk’e yok. Soydaşlarımızın özgürlüğü için bizlerde elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz’’ dedi.

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

İsmail OK

Balıkesir Milletvekili

TBMM Divan Katip Üyesi

Geçen yıl Tayland'da bir cezaevinden kaçarak yasa dışı yollardan Malezya'ya giren 11 Uygur Türkü, Çin'in tüm baskılarına rağmen iade edilmemiş ve Türkiye'ye gönderilme kararı alınmıştır. Serbest kalmalarının ardından Kuala Lumpur'dan uçakla Türkiye'ye gelmişlerdir.

Geçmişte aynı şekilde kendisine sığınan insanları Çin'e iade eden Kuala Lumpur yönetimi, büyük tepki almıştır. Bunun en büyük sebebi olarak da iade edilen insanların çok büyük işkencelere maruz kalmaları ve idam edilebilecek olmaları gösterilmiştir.

Bu konular ile ilgili olarak;

Türkiye’ye gelen 11 Uygur Türkü’nün gözetim altında tutulduğu iddiaları doğru mudur?

5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan ülkemiz, sadece Müslüman ve Türk oldukları için gördükleri zulümden kaçan 11 Uygur Türkü hakkında nasıl bir karar almayı düşünmektedir?

Ülkemize son 16 yılda kaç Uygur Türkü iltica talebinde bulunmuştur, kaçı kabul edilip, kaç Uygur Türkü geri iade edilmiştir?"

 

Editör: TE Bilişim