Teklif şu şekilde;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

3093 sayılı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifim ve gerekçesi ekte Başkanlığınıza sunulmuştur. Gereğini arz ederim. Saygılarımla.16.10.2018

Lütfü TÜRKKAN

Kocaeli Milletvekili

İYİ Parti Grup Başkan Vekili

Türkkan Gerekçe olarak ise şunları kaydetti

Elektrik faturalarına yansıtılan TRT payı, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu giderlerinin karşılanması amacıyla elektrik tüketicilerinden tahsil edilmektedir.

TRT payı, faturadaki tüketim tutarı; yani aktif enerji bedeli üzerinden %2 oranında alınmaktadır.

Sayıştay'ın denetim verilerine bakıldığında; yıllardır TRT'nin en önemli gelir kaynağının elektrik tüketim bedeli üzerinden aldığı TRT payı olduğu dikkat çekmektedir. Örneğin; 2013 yılında kurum, elektrik faturalarından 800 milyon TL gelir elde etmiştir. Bu miktar, kurumun yıllık toplam gelirinin yarısına denk gelmektedir.

TRT, 2016 yılında elektrik faturalarından 793 milyon 428 bin lira gelir sağlamıştır. Gelirinin önemli bir bölümünü, vatandaşın elektrik faturalarından elde eden kurum, bu payını 2017 yılında da ikiye katlamıştır.

3093 sayılı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu’na göre, elektrik satış şirketleri, abonelerden tahsil ettikleri payları TRT'ye yatırmakla yükümlüdür.

Yıllardır pahalı elektrik kullanımı ile mağdur edilen vatandaşlar, Anayasa’ya göre tarafsız kamu yayıncılığı yapmakla yükümlü olan TRT’nin, elektrik faturalarına yansıtılan ve haksız olarak aldığı pay ile daha da mağdur duruma düşürülmektedir.

Vatandaşın elektrik tüketimi ile izleyip izlemediği bile belli olmayan bir yayın kurumunun aldığı payın ilişkilendirilmesi de sorgulanmaya muhtaçtır.

Elektrik faturalarına yansıtılan TRT payı, yıllardır vatandaşın sırtında bir yük olmuş ve kaldırılamamıştır. TRT’yi izlesin izlemesin bu payın herkesten alınması haksız bir uygulamadır.

Ülke ekonomisinin krizde olduğu dönemde, sırtındaki borç yükü ile geçinmekte zaten zorlanan vatandaşın, elektrik faturalarına yansıtılan TRT payı derhal kaldırılmalı ve elektrik faturalarından artık çıkarılmalıdır.

Bu nedenle; Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu’nun ilgili maddelerinin tümüyle yürürlükten kaldırılması gerekmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Yapılan düzenleme ile yıllardır adaletsiz olarak tüketicilerden alınan elektrik faturalarındaki TRT payının kaldırılması ve sadece elektrik kullanımından kaynaklı bedelin tahsil edilmesi amaçlanmaktadır.

Bu çerçevede; 4.12.1984 tarihli ve 3093 sayılı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu’nun 2.maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi, 4.maddesinin (c) bendi, 5.maddesinin (c) bendinin yürürlükten kaldırılması öngörülmüştür.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

Editör: TE Bilişim