Bu yönetimlerin, Siyasi Partiler Kanunu ve İYİ Parti Tüzüğü'nün açık hükümlerine rağmen, 30-45 gün içinde seçimli genel kurula gitmeleri gerekiyordu.

Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın'ın partiyi kendi tasarrufuyla dizayn edip, Siyasi Partiler Kanunu ve İYİ Parti Tüzüğü hükümlerine uygun davranmayışı, parti üyelerini ayağa kaldırdı.

İYİ Partililer Gerek sosyal medya, gerekse birebir görüşmelerde özellikle atamalarda Kanun ve parti tüzüğüne uygun davranılmasını talep eden partililer, olumsuz cevap aldı. 

İYİ Parti'de dava süreci başlıyor Kanun ve tüzük hükümlerine aykırı atamalar yapıldığını belgeleyen partililer, İYİ Parti'nin seçim öncesi yarış dışı kalmaması için Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kapısını çalacak. "Demokrasi" talebiyle pazartesi günü ilk etapta 46 ilde dava süreci başlatılacak

Zeytinburnu İlçe Seçim Kurulu, İstanbul İl Başkanlığı için yapılan başvuruyu inceledi ve "Bizim kongre yaptırma yetkimiz yok. Ancak dosya üzerinde yapılan incelemede, Siyasi Partiler Kanunu ve İYİ Parti Tüzüğü hükümlerine uyulmadığı tespit edilmiştir. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuru yapıldığında, talep yerine getirilir ve yerel kongreler yaptırılır" şeklinde  cevap verdi.

 Bu yazı üzerine İstanbul dışında 45 il daha aynı yöntemde Sulh Hukuk Mahkemeleri'ne başvuru yapılma kararı alındı. Pazartesi günü partililer Sulh Hukuk Mahkemeleri'na başvuru yaparak yasal süreci başlatacak.

Münfesih (fesh olmuş) sayılan il ve ilçelerin istifası da söz konusu olamayacağı için  yeniden atama da yapılamaz.

Bu teşkilatlar aday başvurusu da alamaz...

SİYASİ PARTİLER KANUNU MADDE 19 VE İYİ PARTİ TÜZÜĞÜNÜN 26. MADDESİ NE DİYOR?

Siyasi Partiler Kanunu Madde 19

İL TEŞKİLATI

MADDE 19 - Siyasî partilerin il teşkilatı; il kongresi, il başkanı, il yönetim kurulu ve il disiplin kurulundan oluşur.
İl kongresi, sayısı altıyüzden fazla olmamak üzere, parti tüzüğüne göre ilçe kongrelerince seçilen delegelerden oluşur. O ilin partili milletvekilleri ile yönetim ve disiplin kurulları başkan ve üyeleri, il kongresinin tabii üyeleridir. Geçici yönetim kurulu başkan ve üyeleri de kongreye katılma hakkına sahiptirler. Ancak geçici il yönetim kurulu başkanı ve üyelerinden delege sıfatı olmayanların kongrede oy kullanma hakları yoktur.

(Değişik 3. Fıkra: 3377 - 23.5.1987) İl kongresi, büyük kongrenin yapılmasına engel olmayacak şekilde parti tüzüğünde gösterilen süreler içinde toplanır.

(Değişik 4. Fıkra: 3370 - 21.5.1987) İl yönetim kurulu, parti tüzüğünün göstereceği sayıda üyeden oluşur. Bu sayı 7'den az olamaz.

İl başkanı ile il yönetim kurulu il kongresince seçilir. İl başkanı ile yönetim kurulunun, seçim şekli ve merkez karar ve yönetim kurulunca hangi hallerde ve nasıl işten el çektirileceği ve geçici yönetim kurulunun nasıl oluşturulacağı parti tüzüğünde gösterilir. El çektirme kararı, 101 inci maddenin (d-1) bendinde gösterilen haller dışında yetkili kurulların üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ve gizli oyla alınır. İşten el çektirme kararının il yönetim kuruluna bildirilmesinden itibaren kırkbeş gün içinde il kongresi toplanarak yeni il yönetim kurulunu seçer. Bu süre içerisinde il kongresi için yeni delegeler seçilmiş değilse, kongre eski delegelerle toplanır.

(Değişik 6. Fıkra: 3270 - 28.3.1986)

İl başkanı en çok üç yıl için seçilir. (Birinci cümle hariç diğer hükümler, 17 Mayıs 1990 tarih ve 3648 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.)

İl teşkilatında bir il disiplin kurulu bulunur. İl disiplin kurulunun üye sayısı ve bu üyelerde aranacak nitelikler parti tüzüğünde belirtilir.

Bu maddede yazılı kurulların; görev ve yetkileriyle yedek üyelerinin sayısı, nasıl seçileceği ve ne suretle göreve çağrılacağı parti tüzüğünde açıklanır.

İYİ PARTİ TÜZÜĞÜNÜN 26. MADDESİ

YÖNETİM KURULU BAŞKAN VE ÜYELİKLERİNDE BOŞALMA
 Madde 26 
Yönetim kurulu asıl ve yedek üyeliklerinde toptan bir boşalma olduğu hallerde Genel Başkan’ın teklifi ve Genel İdare Kurulunun kararıyla geçici yönetim kurulu atanır. 

Atanan geçici yönetim kurulları atandıkları tarihten itibaren ilçelerde 30 gün illerde 45 gün içerisinde kongre yaparlar. 

Kısmi boşalmalarda, eksilen üyelikler yedek üyelerden sırasına göre çağrılarak tamamlanır. Yedek üyelerle birlikte yönetim kurulunun salt çoğunluğu sağlanamıyorsa, kurul toptan işten çekilmiş sayılır ve Genel İdare Kurulu tarafından geçici yönetim kurulu ataması yapılır. 

Ölüm, istifa veya Parti üyeliğinin düşmesi nedeniyle başkanlığın boşalması hallerinde, yönetim kurulu tarafından, yönetim kurulu üyeleri arasından yeni bir başkan gizli oyla seçilir. 

İl ve ilçe kongrelerinin olağanüstü toplanması, Genel İdare Kurulu kararıyla veya kademe delege tam sayısının 1/5’inin Parti müfettişi huzurunda veya noterlikte tevsik edilmiş yazılı isteğiyle yapılır. 

Talebin seçimli olması halinde Tüzüğün 37.Madde 4.Fıkrasındaki oran aranır ve kademe organlarının tümü için seçim yapılır. 

Şartların oluşması halinde, kademe yönetim kurulunun gerekli hazırlıkları yaparak talebin tebliğinden itibaren 45 gün içinde olağanüstü kongreyi toplaması zorunludur. Olağanüstü toplantının gündemi, toplantıyı talep edenlerce belirlenir. 

Gündemin neden ibaret olduğu karar veya talep yazısında belirtilir. Olağanüstü toplantı gündemine başka gündem maddesi eklenemez.

Editör: TE Bilişim