Yeniçağ'ın haberine göre, Dünya turuna çıkan Türk denizciler İbrahim Iğnak, Selim Ekmekçioğlu ve Lütfi Erman Atamer’den uzun zamandır haber alınamıyor. Herkes denizcilerimizin durumunu merak ediyor, onlarla ilgili yüreklere su serpecek haberin bir an önce gelmesini istiyor.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan da konuyu TBMM gündemine taşıdı. Türkkan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması isteğiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Önergesinde; “Aylar önce tekne ile dünya turuna çıkan Türk denizciler İbrahim Iğnak, Selim Ekmekçioğlu ve Lütfi Erman Atamer, Kızıldeniz üzerinden Türkiye’ye dönüşe geçtikleri sırada ciddi bir hava muhalefeti ile karşılaşmışlardır. En yakın liman olarak Doğu Afrika ülkesi Eritre Masswa Limanı’na sığınmak isteyen Türk denizciler burada askerler tarafından gözaltına alınarak başka bir adaya götürülmüşlerdir.” diyen Türkkan,  “Denizcilerin Eritre’de olduklarını Selim Ekmekçioğlu’nun eşini uydu telefonu ile araması sonucu öğrenen, ancak onlardan uzun süredir haber alamayan endişeli aileleri, Türkiye’nin Eritre ve Cibuti Büyükelçilikleri ile temasa geçmiş ‘Dehlek Takımadaları’ndalar ama onlara ulaşamıyoruz’ diyerek yardım çağrısında bulunmuşlardır.” ifadelerini kullandı.

Türkkan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Eritre Dışişleri Bakanı’na bir de mektup yazdım. Cuma günü bir haber aldık. 10 gün içinde serbest kalmalarını bekliyoruz.” dediğine de önergesinde yer verdi.  

İşte Türkkan’ın soruları:

1-Üç Türk denizcinin bu haksız ve hukuksuz bir şekilde rehin alınmasından Dışişleri Bakanlığı’nın haberi var mıdır?

2-Türk denizciler ile ilgili Eritre Devleti yetkilileri ile herhangi bir görüşme yapılmış mıdır?

3-Bu üç denizcimizin maruz kaldığı bu çirkin tutuma karşı Bakanlık olarak bir tepki verilmesi düşünülmekte midir?

4-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yazdığı mektuba cevap verilmiş midir, verildi ise hangi bilgiler paylaşılmıştır?

5-Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tarafından ifade edilen Türk denizcilerin 10 gün içinde serbest kalmalarının beklendiği ifadesi hangi gerekçeye dayanarak söylenmiştir?

6-Türk denizciler 10 gün içinde serbest bırakılmazsa Bakanlık tarafından yeni bir girişimde bulunulacak mıdır?

7-Dünyanın dört bir tarafındaki vatandaşlarımızı koronavirüs salgını sırasında Türkiye’ye getiren Hükümet, bu üç vatandaşımızı da Eritre’den Türkiye’ye getirecek midir?

Editör: TE Bilişim