Ağıralioğlu şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'de şayet HDP ve yöneticileri ile memleketin meselelerini çözmek için aracı tutmak, onlar aracılığıyla bu meseleleri çözmek gibi bir teşebbüsü meşru görseydik, biz Ak Parti ile beraber siyaset yapardık. Kendisini, siyasi iradesini, memleket meselelerini çözme kabiliyetini HDP'liler üzerinden PKK'lılara ulaştırdığı için eleştirdiğimiz bir partinin dönüp bize siz 'HDP ile görüşüyormuşsunuz' imasında bulunmasını anlaşılır bulmuyoruz."

SİYASAL ARŞİVİMİZDE YOK

“Biz bu iftiraların semtine hiçbir leke bulaştırmayacak, tertemiz bir devlet terbiyesinin, millet sevdasının kadrosuyuz. Bir teröriste tebessüm etmek gibi bir fotoğraf yoktur bizim siyasi sicilimizde, bir memleket millet düşmanına merhaba etmek yoktur bizim siyasal arşivimizde. Vatan millet düşmanlarına tebessüm ettiğimiz, onların elini sıktığımız, onlarla bir masa etrafında oturduğumuz bir tane fotoğrafımız yoktur. Herkes haddini bilecek.”

İŞTE ARŞİV!

CHP, İYİ Parti,Saadet Partisi ve HDP ile 2018 yılında anayasa görüşmeleri için bir araya geldiği hatta bu görüşmelerin basına yansıması sonucu bir çok İYİ Partilinin partiden istifa ettiği basına yansımıştı.

NE OMUŞTU?

CHP’li Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu başkanlığında CHP, HDP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nden hukukçu kurmaylar, yerel seçimlerin ardından yeni bir anayasa için yeniden masaya oturmuşlardı.

Bu tartışma İYİ Parti tarafından çok sert sözlerle reddedilmişti.

Ekim 2019’da CNN Türk’te yayınlanan ve Hande Fırat’ın sunduğu programda ele alınmıştı.

Hande Fırat, programa telefonla katılan CHP’li Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’na şu soruyu sordu “Çok net bir şekilde, yaptığınız yargı reformuna ilişkin çalışma, HDP ile bir ortaklığı var mı ki İYİ Partili vekiller özellikle anayasa çalışması ve ortak çalışma diye eleştiriyor”

CHP’li Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise soruya şöyle cevap verdi “Biz adil yargılanma hakkı yasa çalışması yapıyoruz. Biz bütün partileri çağırdık ve beş parti ile birlikte 12 ayrı yasa önerisi hazırladık. Görüşmelerimiz devam ediyor. Yarın İYİ Parti yönetimi ile görüşeceğiz herhangi bir biçimde burada bir anayasa çalışması değil, yasa önerileri çalışması var. Düşünce ve ifade özgürlüğü ışığında Türk Ceza Kanununun gözden geçirilmesinden başlayıp, basın kadar bir çok yasanın bu doğrultuda gözden geçirilmesi söz konusudur.

Ama yargının bağımsız olması için, tarafsız olması için, gerekli olan anayasa değişikliğine ilişkin On maddelikte bir anayasa paketi söz konusu.

Bunların başında hakimler ve savcılar kurulunun yerine Adalet Yüksek Kurulu'nun kurulması öneriliyor. Bu bir genel anayasa çalışması değil, adil yargılanma hakkı, yasa önerisi ile sınırlı olarak bir anayasa çalışmasıdır. Bütün partilere görüşmelerimiz devam ediyor. Dokuz parti temsil ediliyor mecliste, beşiyle yaptık demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla ama diğer partilerle de görüşmemiz devam ediyor.”

Program sunucu Hande Fırat tekrar bir soru yönelterek “İYİ Parti bu çalışmanın içinde mi? Beraber mi hazırlıyorsunuz? Siz yarın iyi Parti ile bir araya geleceğinizi söylediniz. Mesela İYİ Partililer size şunu söylüyorlar mı “bu çalışmada HDP varsa biz yokuz” mu? diyorlar” dedi.

CHP’li Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun cevabu şu şekilde oldu “Böyle bir yaklaşım söz konusu değil. Bütün partilere açık bir çalışmadır. Bu akşam mesela bir Ak Parti kurmayları ile görüştük.Şu anda Adalet Komisyonu'nda görüşülmekte olan Yargı Paketi konusunda. Biz anayasada hukukun üstünlüğüne yemin etmiş bulunuyoruz. Adil yargılanma hakkı partiler ötesi bir durumdur. Bu nedenle “ben varsam o yoktur, o varsa ben yokum” biçiminde bir yaklaşım söz konusu değil.

Zaten yürüttüğümüz demokratik meşruluk temelinde, katılımcı yasa yaklaşımıyla, bu partiler arasındaki dar bakış açısını aşma amacına yönelikti. Büyük ölçüde başardık. Çünkü iki aydır büyük toplantılarla çok bileşenli, çok katılımlı toplantılarla bunu büyük ölçüde meclise getirdik. Meclis çatısı altında biz Abant'ta bunu konuşacağız. Diğer partiler bunların tartışıyorlar konuşuyorlar ve zannediyorum hafta başında Melis başlandığına Çarşamba gününe kadar sunma olanağımız olacak daha ayrıntılı açıklamayı hafta başında yapabilirim. Ama burada öne sürüldüğü gibi bir anayasa çalışması için herhangi bir parti ile masaya oturmuş değiliz açık ve kesin bir dille ifade ediyorum.”

Bengütürk TV Genel Yayın Yönetmeni Metin Özkan’ın “Siz kendi açımızdan bu açıklamayı yapmak en doğal hakkımız. Biz burada konuşurken karşı tarafın da söylemlerini dile getirerek burada bir çelişki yok mu? diye bunu sorguluyoruz. Yani bunun sebebi de nedir? HDP milletvekilleri ve İYİ Parti'nin milletvekilleri diyor ki, “HDP ile HDP milletvekilleri birlikte anayasa çalışması yapıyoruz” diyor. İYİ Parti Milletvekilleri “HDP ile bir anayasa çalışması yapan Cumhuriyet Halk Partisi ile kimse bizi yan yana getiremez diyor. Sizin bir görüşmeniz oldu mu? ” sorusuna CHP’li Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu şu yanıtı verdi:

“Bu konu esasen 2018 Ocak ve Nisan ayında dört parti arasında yapılan anayasa çalışmasına ilişkin bir bilgidir. Doğrudur. CHP, HDP, SP ve İyi Parti uzmanlarıyla, yetkilileriyle bir ortak paydalar oluşturan bir anayasa raporu hazırlandı. Ama bu 2018 yılının başlarında yapılan bir çalışmaydı. Dolayısıyla bugün belirttiğim gibi adil yargılanma hakkı yasa çalışmaları üzerinde yapılan çalışmadır.” dedi.

Kaboğlu programın sunucusu Hande Fırat’ın, İyi Parti'nin HDP ile çalışmaktan rahatsız olup olmadığı sorusuna da şöyle yanıt verdi: “Bu çalışma yapıldı. Dolayısıyla yapılan çalışma sırasında neler konuşulduğunu söylemek uygun düşmez. Ama dört partinin katılımıyla bir anayasaya çalışması yapıldı.” dedi.

Editör: TE Bilişim