3 Aralık Dünya Engelliler Gününde yaptığı açıklamada engellilerin yaşadığı sorunları anlatan Ok, “Engellileri topluma kazandırmanın, kimseye muhtaç olmadan bağımsız yaşayabilmelerini sağlamanın en önemli yolu onların istihdam etmektir. Engelli kişilerin toplumsal yapı içerisindeki varlığı kabul edilmeli, toplum engelli olsun ya da olmasın tüm bireyleri ile bir bütünü temsil etmelidir.” dedi. 

İsmail Ok açıklamasında şunları söyledi:

“Ülkemizde engelli vatandaşlarımız ne yazık ki olumsuz koşullar altında hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Engellilerin istihdamı konusundaki politikaların yetersizliği, genel olarak toplumun engellilere yönelik önyargıları, işverenlerin engellilere yönelik olumsuz tutumları vb. nedenler engellilerin istihdamı önündeki başlıca engellerdir. Bütün bu engellerin yanı sıra özürlülerin çalışma yaşamında karşılaştıkları sorunlar nedeniyle istenen başarıyı elde edememeleri de işsiz engellilerin istihdamını güçleştiren yeni bir etkene dönüşmektedir.

Engelliler İçin İstihdam Kontenjanı Arttırılsın
Sosyal devlet ilkeleri gereği vatandaşına sahip çıkmak, dezavantajlı grupları korumak ile hükümlüdür. Bunun yollarından biri de hiç kuşkusuz istihdam alanı yaratmak ya da arttırmaktır. Ortaya çıkan tabloya göre Devlet Memurları Kanununda kamu kurumlarının çalıştırmak zorunda olduğu engelliler için ayrılan %3’lük kontenjan yeterli değildir. Verdiğimiz teklif ile kontenjanın %3’ten %5’e yükseltilerek istihdam edilen engelli sayısının belirlenen kadrolar ile 20.000’e çıkarılarak üç yıl içinde tüm engellilerin istihdam edilmesini öngörmekteyiz. İşsizliğin toplumsal bir travma ve felakete dönüştüğü bu dönemde dezavantajlı grupların istihdama dahil edilmesi devletin en temel sorumluluklarından biridir. 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde engellilerin yanında olduğumuzu belirtmek yerine onlar için adım atmak engelli vatandaşlarımıza verilecek en değerli hediyedir. Bu konuda adım atmak için kaybedilecek zaman yoktur. Kanun teklifimize her parti grubunun destek vermesi gerekmektedir.”

 

Editör: TE Bilişim