İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Bal, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli'ye, Ordu'da yaşanan sel felaketi ile ilgili yazılı bir soru önergesi sundu.

Önerge şu şekilde;

8 Ağustos 2018 tarihinde Ordu ilimizin Fatsa, Ünye, Çaybaşı, Perşembe ve İkizce ilçelerinde meydana gelen sel, su baskını ve fırtına gibi afetler neticesinde birçok bölgede tarım arazileri telef olmuştur. Yapılan incelemelerde fındık bahçelerinde ve harmanlardaki fındıklarda önemli hasarlar tespit edilmiştir. Ayrıca birçok çiftçimizin seraları yıkılmış, tavuk kümesleri zarar görmüş, bazı işyerlerini de su basmıştır.

Bakanlığınız tarafından yapılan açıklamada afetlerden etkilenen çiftçilerimizin düşük faizli zirai kredi borçlarının erteleneceği belirtilmiştir. Kredi borçlarının ertelenmesi ne yazık ki çiftçilerimiz için yetersiz bir destek olacaktır. Ülkemizde tarımın geldiği nokta ortadadır. Normal şartlarda bile yeterli destek alamayan üreticilerimize doğal afet durumlarında bile yardım edilmemektedir.

Türk tarımını kurtarmak için üreticimizin sorunları giderilmelidir. Öncelik ise doğal afetler sebebiyle topraklarını, bahçelerini, seralarını, ürün ve hayvanlarını kaybeden üreticilerimize verilmelidir. Ordu ve ilçelerinde neredeyse her şeyini kaybeden çiftçilerimizin tüm zararları ivedi olarak karşılanmalı ve üreticilerimizin bir an önce toparlanabilmeleri için kendilerine ek desteklemeler sunulmalıdır. Üreticimizin mağduriyeti giderilmezse üretim sekteye uğrayacak ve nihayetinde mağdur olan tüm Türkiye olacaktır.

Türk çiftçisine yapılan destek Türk Milletine yapılan destektir, Türk Milletinin geleceğine verilen destektir. Gelecek nesillerimize kendi kendine yeten bir devlet bırakmanın tek yolu Türk çiftçisini düşmüş olduğu çukurdan çıkarmaktır.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1-Doğal afetler sebebiyle zarara uğrayan üreticilerimizin tüm zararları karşılanacak mıdır?

2-Mağdur üreticilerimize ek destekler yapılacak mıdır?

3-Zarar tespiti ve desteklerin doğru yapılabilmesi için hangi çalışmalar yürütülmektedir?

Editör: TE Bilişim