CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nu parti genel merkezinde ziyaret etti.

İki lider görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuştu. Gündemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni anayasa çağrısı vardı. 

Kılıçdaroğlu, çağrıya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin gerçek gündemi aslında pahalılık, işsizlik... Türkiye bu gündemden çıkmak zorundadır. Bunu tartışarak çıkarmak zorundayız. Siyasette ciddi bir kutuplaşma var. Bu kutuplaşmadan çıkması lazım. Bir anayasa tartışması Sayın Erdoğan başlattı. Bu tartışmanın başlaması için var olan anayasaya uymanız gerekli. Cumhurbaşkanı'nın tarafszılığı esas mı esas. Mevcut anayasaya uymayan kişinin davetine nasıl inanacağız. AYM bir karar veriyor. AYM kararları uygulanmıyor. Kararları nedeniyle suçlu organ haline getiriliyorsa, anayasa teklifine nasıl katılacağız. Uzlaşma ile kabul edilmiş bir anayasaya ihtiyaç var, kabul ediyoruz.

Karamollaoğlu ise üzerinde çalıştıkları anayasa taslağının gelecek hafta hazır olacağını söyledi. 

BOĞAZİÇİ'NDEKİ REKTÖR PROTESTOLARI

Bir gazetecinin Boğaziçi Üniversitesi'ndeki rektör protestolarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Bütün evlatlar bizim evlatlarımızdır. Babasının görüşü, kimliği ne olursa olsun. Bütün evlatlarımızın en iyi koşullarda yetişmesini isteriz. Boğaziçi Üniversitesi'ne yapılan atama bütün teamüllere aykırı. Herkes bu atamaya karşı. O görevde olmak, herkesin reddettiği görevde olmak ne katacak size. Öğrenciler ne yaptı? Camı çerçeveyi mi indirdiler? Haklarını arıyorlar, kendi üniversitelerinin haklarını savunuyorlar. Bir büyüklük yap ayrıl o görevden. Oturunca boyu mu büyüyecek? Bu çocuklara terörist diyorlar, bu bir suçtur. Gençler bizden daha iyi düşünüyor. Bizden daha iyi dünyayı okuyorlar. Siz gençleri terörist ilan ediyorsunuz."

"YENİ ANAYASAYA UYULACAĞINI NEREDEN BİLECEĞİZ?"

Bir anayasa tartışmasını Sayın Erdoğan başlattı. Var olan anayasada sayın Cumhurbaşkanının tarafsızlığı esas, namusu şerefi üzerine buna yemin edildi mi, edildi. Buna uyuluyor mu? Hayır. Yeni anayasaya uyacağını nereden bileceğiz? 

AYM’nin kararlarına uyulmuyor. Siz bu insana nasıl güveneceksiniz? Biz yeni bir anayasa inanıyoruz; bunun için güçlendirilmiş parlamenter sistem diyoruz. Hakkımı arayacağım bir makam olmalı. Bunları tek kişiye indirgerseniz ve o kişi beni hedef alırsa ben o zaman hakkımı arayamam.

Var olana uyacaksınız bunu daha iyi hale getirirsiniz. Zihniyet düşünce, yasalara saygılı olmamız lazım. Türkiye’nin evlatlar bizim evlatlarımız. Kimliği, babasının düşüncesi ne olursa olsun. İyi bir eğitim görmelerini isteriz. Boğaziçi’ne yapılan atama yanlış bir atamadır. Öğrenciler istemiyor, çalışanlar istemiyor. Kendine bir yardımcı dahi bulamadı. Usulünce istifa etmelisiniz.

ENİS BERBEROĞLU KARARI

AYM kararının uygulanmaması söz konusu. TBMM Başkanı'yla konuştuk, uygulayacak. Anayasada açık net hüküm var. Yasama, yargı, yürütmeyi bağlar bu kararlar. Emredici hüküm.

Temel Karamollaoğlu ise şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Erdoğan'ın 2000'lerin başında gençlere yönelik bir konuşması var. hangi baskı yapılırsa yapılsın direnin hakkınızı arayın diye. Kendisinin de geçmişteki ifadelerini dinlemesine ihtiyaç var. Bugünkü gençleri itham ederken... Gençler Sayın Cumhurbaşkanı'nın sözlerini yerine getirelim demiş olabilirler diye düşünüyorum."

İLK ANAYASA TASLAĞIMIZ ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA HAZIR OLACAK

Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, "Yeni anaysa çalışmasıyla ilgili konular ikili görüşmede ele alındı mı? Ortak bir müzakere sürdürülecek mi" sorusuna, "Bizim, önümüzde hafta ilk taslağımız hazır olur diye ümit ediyorum. Görüş bildiririz mutlaka." cevabını verdi.

ÖCALAN'IN TRT'YE ÇIKMASINI GÜNDEME GELMEDİĞİ GİBİ...

HDP'nin partisine ziyarete ilişkin soruya Temel Karamollaoğlu, "Kırmızı bültenle aranan Osman Öcalan'ın TRT'ye çıkmasını gündeme gelmediği gibi Esenyurt HDP binasına yapılan operasyon da gündeme gelmedi." dedi. 

Editör: TE Bilişim