Günboyu Gazetesinin haberine göre; Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Hakimler ve Savcılar Kurulu atamalarındaki anlaşmazlığı konuşuluyor.

2017'de AKP ve MHP'den oluşan koalisyon Meclis'te gerekli 3/5 çoğunluğa sahip olduğu için biri MHP'li 6'sı AKP'li toplam 7 üye Meclis tarafından HSK'ya seçilmişti.

4 yıllık görev süreleri dolduğundan dolayı HSK üyelerinin seçimi için takvim başladı. Meclis’te seçilecek 7 üye için AKP ve MHP arasında pazarlıklar başladı.

Kulislere sızan bilgilere göre 2017’de sadece bir üye seçtiren MHP’nin bu kez AKP’ye şu teklifi götürdüğü iddia edildi:

4 üye AKP, 3 üye ise MHP kontenjanından seçilsin.

MHP’ye yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre;

“Hâkimler ve Savcılar Kurulu 13 üyeden oluşur Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kurul Başkanı Adalet Bakanı ile Bakan Yardımcısını atıyor.

HSK’nın, 4 üyesini Cumhurbaşkanı kendisi seçiliyor.

HSK’nın, 4 üyesini de Meclis’te AKP tarafından seçince; AKP tarafından seçilen üye sayısı 10’a ulaşıyor.

Bu durumda 3 üyenin MHP tarafından seçilmesi cumhur ittifakı açısından gerekir.”

Meclis'teki sandalye dağılımı şöyle:

Adalet ve Kalkınma Partisi: 289- Cumhuriyet Halk Partisi: 136- Halkların Demokratik Partisi: 55- Milliyetçi Hareket Partisi: 48- İYİ Parti: 36- Demokrat Parti: 2- Türkiye İşçi Partisi: 2- Büyük Birlik Partisi: 1- Demokrasi ve Atılım Partisi: 1- Demokratik Bölgeler Partisi: 1- Saadet Partisi: 1- Yenilik Partisi: 1- Bağımsız Milletvekili: 11- 

Toplam: 584

Cumhur İttifakı: 338, Muhalefet ise 246 oya sahip.

600 milletvekili olan Meclis'te 3/5 çoğunluk için İlk 2 turda ise 360 oy gerekiyor. 3. Turda ise salt çoğunluk yeterli oluyor.

AKP ya da Erdoğan isterse tüm üyeler Meclis aritmetiğine göre AKP tarafından seçilebilir.

Editör: TE Bilişim