Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili, Samsun Milletvekili  Erhan Usta, son dönemde elektrik faturalarında yaşanan zamlar ve yüksek dağıtım bedelleriyle ilgili TBMM Meclis başkanlığına önerge verdi.

Usta, önergede, "Geçtiğimiz aralık ayından bugüne dolar kuru yüzde 58 oranında arttı. TL'de yaşanan bu değer kaybıyla reel sektörün enerji maliyetlerinde ciddi artış meydana geldi. Ağustos, eylül ve ekim aylarında elektriğe yapılan zamlarla birlikte, ekim ayında elektrik fiyatları geçtiğimiz aralık ayına göre sanayide yüzde 71, meskende yüzde 45 oranında arttı. Meskenlerdeki artış, aktif enerji bedelinde ve onun üzerinden alınan paylarda (TRT, Enerji Fonu ve Belediye Tüketim Vergisi gibi) yüzde 60 olarak gerçekleşti. Dağıtım bedeli ise yüzde 15 oranında artarak, aktif enerji fiyatının yüzde 39'u olarak gerçekleşmiştir. EPİAŞ'tan aldığımız toptan satış verilerine bakıldığında, geçtiğimiz yıl sonundan bu yana, elektriğin piyasa takas fiyatında yüzde 105'lik bir artış gözlenmektedir. 2018 yılının ilk 7 ayında, elektriğin toptan birim satış fiyatı, vatandaşın faturasına yansıyan aktif enerji birim bedelinin yüzde 77'sine tekabül ederken, son yapılan zamlara rağmen ekim ayının ilk 9 gününde bu oran yüzde 93'e çıkmıştır. Bu da yüzde 15-20 civarında ek bir zammın muhtemel olduğu kanaatini oluşturmuştur. Fakat Hazine ve Maliye Bakan Sayın Berat Albayrak, yıl sonuna kadar elektriğe zam yapılmayacağını söylemiştir. Dolar kuru yüzde 58 artarken, elektriğin gün öncesi piyasadaki toptan satış fiyatının yüzde 105 artmasının sebeplerinin araştırılması ve önlem alınması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Konunun takipçisi olacağını belirten Usta,bu artışları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez'in yazılı olarak açıklamasını istedi.

Editör: TE Bilişim