Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, “Parti tamam sıra kabinede!” başlıklı yazısında önemli bilgileri okuyucuları ile paylaştı.

Selvi’nin yazısı şu şekilde:

Ankara’da kar yağışı geceden başlamıştı. Sabaha beyaz bir kar örtüsüyle uyandık.

Hem kar yağışı, hem AK Parti kongresi üst üste gelince Atatürk Spor Salonu’na ulaşmak biraz zaman aldı.

Kongre salonuna ulaşmak için araçlarımızdan inip kar yağışı altında bir müddet yürüdük. Yani anlayacağınız “Beraber yürüdük biz bu yollarda” durumu oluştu.

Kongre salonuna ulaştığımızda ise pandemiye rağmen salon doluydu. Salondaki afişlerde, kongrenin teması olan istikrar ve güven vurgusu hâkimdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın salona girişiyle tribünler dalgalandı. Ancak pandemi nedeniyle Erdoğan her zaman yaptığı salon turunu bu kez yapmadı.

AK Parti demek Erdoğan demek, Erdoğan demek AK Parti demek.

Erdoğan kürsüye çıktığı andan itibaren salonu bir orkestra şefi gibi yönetti.

TRİBÜNLERLE DİYALOĞU

Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm illeri tek tek sayarak başladığı konuşmasında, zaman zaman tribünlerle diyaloğa girdi. “Bir şarkısın sen, ömür boyu sürecek” şarkısının seslendiren gençlere, “Gençler, siz hepiniz zaten birer şarkısınız” diye karşılık verdi. Rizelilerin coşkusuna, “Rize kurban” diye eşlik etti. Sivaslıları, “Âlimler ve âşıklar şehri Sivas, hoş geldin” diye karşıladı.

Selamlamayı tamamladıktan sonra değindiği ilk konu cumhur ittifakıydı. Erdoğan böylece cumhur ittifakına verdiği önemi ortaya koydu. “2023 cumhur ittifakının yılı olacak” sözleri de bunu gösteriyordu.

“AK Parti kongresinden ne yazacaksın” diyecek olursanız...

1- Erdoğan’ın mesajları

2- AK Parti’nin yeni yönetimi

3- Kabine değişikliği

ANAYASA İLE TAÇLANDIRDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kongrede yapacağı konuşma için, “Yapacağım konuşma adeta 2023’ün bir manifestosu olacaktır” demişti. O nedenle yüksek bir beklenti oluştu. Erdoğan’ın kurultay konuşmasını taçlandıran ise “yeni anayasa önerisi” oldu. Erdoğan hem kurultay konuşmasında, hem de yeniden genel başkan seçilmesi nedeniyle yaptığı teşekkür konuşmasında anayasa konusuna değindi.

ANAYASA TAKVİMİ

Erdoğan daha önce de sivil anayasa çağrısı yapmıştı. Ama bu kez takvim verdi.

“Yeni anayasa çalışmalarında bu safhaya önümüzdeki yılın ilk diliminde ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Belli oldu. AK Parti, 2022 yılının başında yeni anayasa çalışmasını başlatacak.

Yine belli ki 2023 seçimlerine giderken ana tartışma konularından biri yeni ve sivil anayasa olacak.

REFERANDUMA NASIL GİDİLECEK?

Erdoğan bir de referandumdan söz etti.

“Mümkün olan en geniş mutabakatla ortaya çıkacak yeni anayasa metni de mutlaka milletin onayına sunulacaktır” dedi.

Anayasa değişikliği için en az 360 milletvekilinin oyu gerekiyor. AK Parti ve MHP’nin milletvekili sayısı ise 337 ediyor. Bu durumda cumhur ittifakının sayısı yeni anayasaya milletvekili sayısı yetmiyor. Peki AK Parti anayasayı referanduma nasıl götürecek? AK Parti’de anayasa referandumu gerektirmeyecek bir sayıda dahi kabul edilse milletin onayına sunmak gibi bir eğilim var.
Yeni anayasa konusunda sandalye sayısı yetmiyor. Ama darbe anayasası ile yönetilme ayıbından kurtulmak için yeni anayasa sandalye işi değil, siyasi sorumluluk gerektiriyor.

Yeni anayasa konusunun ele alındığı MYK toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hiçbir ön şartımız yok” demişti. Kongrede de tüm siyasi partilere çağrı yaptı.

MKYK LİSTESİ

Kürtlerin en çok tercih ettiği iki partiden biri, AK Parti. Ayrıca İstanbul seçimleri de gösterdi ki AK Parti Kürtlerden oy alamadığı seçimi kazanamıyor. Ama Kürtlerin hem parti yönetiminde hem de kabinede yeterince temsil edilmediği iddiası vardı. Bu eksikliği gidermek için HDP’ye kapatma davasının açıldığı bir dönemde Kürtlerle tahkim etti.

Şeyh Said’in torunu Abdurrahim Fırat, Abdurrahman Kurt, Orhan Miroğlu, Alaattin Parlak, Burhan Kayatürk ve Mehmet Kasım Gülpınar ilk göze çarpan isimlerdi. Eski bakanlardan Mehdi Eker’in listede yer almaması ise şaşırttı.

GELENEKTEN GELECEĞE

MKYK listesinde göz ardı edilmemesi gereken noktalardan biri de vefa boyutuydu. Eski gençlik ve kadın kolları genel başkanları Ahmet Büyükgümüş ve Lütfiye Selva Çam ile eski İstanbul il başkanı Bayram Şenocak’ı MKYK’ya aldı. Ayrıca genel başkan yardımcılarını listeye alarak vefasını gösterdi. Mahir Ünal grup başkanvekili olarak parti yönetiminden Meclis’e geçti. Erdoğan tecrübeli bir isim olan Mustafa Elitaş’la Meclis yönetimini takviye etti. Özlem Zengin ise Meclis’ten partiye geçerek genel başkan yardımcılığını üstlendi.

GENEL BAŞKANLIK TUZAĞI

Erdoğan bu kongrede genel başkanlığı bırakacak diye bir operasyon yapılmak istendi. AK Parti’yi Erdoğan’ın elinden alma projesiydi. Erdoğan bu tuzağa düşmedi. Zaten hiçbir zaman böyle bir gündemi de olmadı. Ama AK Parti’ye 2023 seçimlerine götürecek olan kadroları iki genel başkan vekili ile tahkim etti. İkisi de saygın isimler. Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş’u kast ediyorum. Bekir Bozdağ’dan partide yararlanılacak olması ise isabetli bir tercih.

TEMSİL ÇEŞİTLİLİĞİ

Erdoğan, MKYK listesine girecek isimleri bir gün önce arayarak tebliğ etmiş. MKYK listesini 2023 seçim perspektifine göre hazırlamış.

Ayşe Böhürler, Derya Yanık, Mustafa Şen, Şamil Tayyar, Metin Külünk, Mücahit Birinci gibi politika üretebilecek ve ekranlarda AK Parti’yi anlatabilecek isimlerin MKYK’ya girmesinin de bu tercihin sonucu olduğu anlaşılıyor.

TÜRKİYE GÜZELİ

Seda Sarıbaş’ın Türkiye güzeli olması ön plana çıktı ama daha önce Aydın kadın kolları başkanlığı yapmıştı.

ALEVİ ÖNDERİ

Alevi kanaat önderi Metin Tarhan, genel başkan yardımcılığı görevine getirilen, Demokrat Parti’nin unutulmaz Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri’nin torunu Ömer İleri, Ermeni cemaatinin kanaat önderlerinden Sevan Sıvacıoğlu, Bingöl milletvekili Zaza Şebnem Kocakelçi, şair Abdurrahim Karakoç’un oğlu Türk İslam Karakoç dikkati çeken isimlerdi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesiyle ilgili tartışmaya, “Kadınlarımızın haklarını korumayı vicdanlarda değil, kâğıtlarda arayanlara söyleyeceklerimiz var” sözleriyle değindi.

Ama asıl mesajını, MKYK’nın üçte birini kadınlardan oluşturarak verdi. 75 kişilik MKYK’da 23 kadın yer aldı.

MİLLETVEKİLİ VE BAKAN

Önceki MKYK listelerinde belli sayıda bakan ve belirli ağırlıkta milletvekili yer alırdı. Erdoğan, bunun işaretini daha önce verip “MKYK olunca Meclis boşalıyor” demişti. Bu kez bakan almadı, milletvekili sayısını sınırlı tuttu.

KABİNE NE ZAMAN?

Erdoğan dün kongreyi yapıp, partiyi belirledi. Bugün ise kabineyi açıklaması bekleniyor. Bakanlarda değişim var mı? Elbette var. Hatta kongreden sonra bazı bakan isimleri konuşulmaya başlandı.

Editör: TE Bilişim