28 Şubat'ta Şişli'deki Florence Nightingale Hastanesi'ne kaldırılan ve yoğun bakım ünitesinde tedavisi süren Dedeoğlu, yaşamını yitirdi.

Beril Dedeoğlu, 1961 yılında İstanbul'da doğdu. 1982 yılında Galatasaray Lisesinden mezun olan Dedeoğlu, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü 1986 yılında bitirdi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Bölümünde yüksek lisans ve doktorasını tamamlayan Dedeoğlu, 2005 yılından itibaren Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanlığını yürüttü.

Çeşitli gazetelerde dış politika üzerine yazılar yazan Dedeoğlu, geçen yıl ekim ayında Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyeliğine atandı. Aynı zamanda Yükseköğretim Kurulu Üyesi olan Dedeoğlu, 2015 yılında kısa bir süre Avrupa Birliği Bakanı olarak da görev yaptı.

Prof. Dr. Beril Dedeoğlu'nun, Avrupa Birliği, uluslararası politika, uluslararası güvenlik alanında çok sayıda araştırma, makale ve kitapları bulunuyor. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun,  Prof. Dr. Beril Dedeoğlu vefatıyla ilgili bir açıklama yaptı. Altun açıklamasında "Kıymetli insan, değerli hocam Prof. Dr. Beril Dedeoğlu’nun vefatından çok ama çok derin bir üzüntü duydum. Çalışkan ve üretken bir akademisyen, berrak bir zihin, samimi bir dosttu. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, öğrencilerine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum." dedi.

BERİL DEDEOĞLU KİMDİR?

Beril Dedeoğlu, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'ndeki lisans eğitiminin ardından aynı kurumda araştırma görevlisi olarak akademik kariyerine başladı ve 1993 yılında 'Avrupa Topluluğu Bütünleşme Sürecinde Parasal Birlik-Siyasal Birlik İlişkisi' başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. 1995 yılından itibaren Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde görev yapan Dedeoğlu, 1999 yılında doçent, 2005 yılında ise profesör unvanını aldı, 2015 yılında kadar aynı yerde bölüm başkanlığı görevinde bulundu.

Önce 2012'de, ardından 2015 yılında Cumhurbaşkanlığı kontenjanından YÖK üyesi olarak atanan Beril Dedeoğlu, 2015 yılının Ekim-Kasım aylarında 63. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti bünyesinde Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci olarak görev yaptı.

Şubat-Ekim 2017 yılında Ege Üniversitesi rektör vekilliği görevi yapmış olan Dedeoğlu'nun Uluslararası Güvenlik ve Strateji (2008), Değişen Dünyada Yeni Dengeler (2008 ), Dünden Bugüne Avrupa Birliği (2003), Adım Adım Avrupa Birliği (1996) başta olmak üzere çok sayıda bilimsel kitabı ve makalesi bulunmaktadır

Editör: TE Bilişim