Zaten günümüzde dünyadaki evliliklerin %17'si çevrimiçi arkadaşlık ile başlıyor. Ve her üç kişiden biri, internette yeni insanlarla tanıştığı gerçeğini gizlemiyor. Son zamanlarda %50'den azı bunu söylese de %60'tan fazlası çevrimiçi arkadaşlığı olumlu bir fenomen olarak nitelendiriyor.

Yakın geçmişe bakmaya çalışalım ve bu süre zarfında web arkadaşlık sektörünün ne kadar değiştiğini tahmin edelim.

Çevrimiçi arkadaşlığın dünü, bugünü ve geleceği

2019 yılında Proceedings of the National Academy of Sciences dergisi çevrimiçi arkadaşlık hakkında ilginç bir makale yayınladı. İçinde, yazarlar 1995 yılını web arkadaşlık sektöründe bir dönüm noktası olarak nitelendirdi. Web'deki tanıdıkların sayısı, ortak arkadaş, akraba, meslektaş ve tanıdıklardan daha fazla hale geldi. Bu tür değişikliklerin nedeni oldukça açıktır — 90'ların ortalarında internet halka açık hale gelmeye başladı, World Wide Web'in gelişmiş ülkelerdeki kitlesi artmaya başladı. Buna bağlı olarak internet üzerinden arkadaşlığa olan ilgi de arttı.

Doksanlarda internette arkadaşlık kurma sorunu farklıydı — arkadaşlık için pratik olarak uygun siteler yoktu. 1995 yılında Match.com piyasaya girdi. Aslında, daha sonra düzinelerce yeni sitenin eşit olduğu modern tipteki ilk arkadaşlık hizmeti oldu. Ve 2000'li yılların başından itibaren sayıları muazzam bir hızla artmaya başladı. Web arkadaşlığının gerçek devleri ortaya çıkmaya başladı — 2006'da Badoo, 2012'de Tinder, 2014'te Bumble vb.

2000'li ve 2010'lu yıllarda arkadaşlık siteleri ve uygulamalarının şafağında henüz çok popüler değildiler. Üstelik etkili de değillerdi. Kullanıcılar daha çok meraklarından buraya kaydoldular, aşklarıyla web'de tanışma konusunda ciddi bir beklentileri yoktu. Ancak zaman geçti, insanların internette çiftlerini nasıl buldukları, evlendiler, aile kurdular ve tamamen mutlu olduklarına dair giderek daha fazla gerçek hikâye ortaya çıktı. Çevrimiçi arkadaşlığa olan güven düzeyi artmaya başladı, çevrimiçi çiftlerin sayısı arttı ve arkadaşlık platformları önemli ölçüde yükseltildi.

Ancak aynı zamanda ciddi dezavantajları da ortaya çıkmaya başladı:

  1. Ruh eşi arayışı, ilginç ve oldukça etkili bir eğlenceden rutine dönüştü. Bitmek bilmeyen kaydırmalar ve tartışmalı eşleşmeler (çift eşleştirmeleri) beklenen sonucu vermez, sadece zaman kaybettirir.
  2. Arkadaşlık siteleri ve uygulamaları giderek daha fazla ücretli özellik sunuyor. Ve ücretsiz bir hesapla, bir ruh eşiyle tanışma şansı en aza indiriliyor. Arkadaşlık, para pompalama makinesi haline geldi.
  3. Arkadaşlık sitelerinin bolluğu nedeniyle, sıradan bir kullanıcı ihtiyaç duyduğu şeyi bulamıyor. 8.000'den fazla hizmet arasından doğru hizmeti nasıl seçeceğinizi siz düşünün.

Neyse ki, artık aşkınızla tanışmak için klasik arkadaşlık siteleri ve uygulamaları kullanmanıza hiç gerek yok. Harika bir alternatif var — çevrimiçi görüntülü sohbetler.

Her zamanki web arkadaşlığının uygun bir benzeri olarak çevrimiçi görüntülü sohbet: geçmiş ve modernlik

Geçmişe dönelim. Daha spesifik olarak, 2009 yılına. 18 yaşındaki Amerikalı Leif K-Brooks, Omegle hizmetini 2009 baharında başlattı. Site oldukça ilkeldi ancak olağandışı bir işlevi vardı — bir metin sohbetinde rastgele partnerleri birbirine bağlıyordu. Formatın ilginç olduğu ortaya çıktı ve bir ay sonra Omegle on binlerce kişi tarafından kullanıldı. Ancak Omegle'nin hala eksik olduğu bir şey — partneri görebilme imkânı.

Ve aynı 2009 yılında, sahneye başka bir çevrimiçi görüntülü sohbet çıktı — Rus geliştirici Andrey Ternovsky'den Chatroulette. Tek bir tıklamayla rastgele partnerlerle video aracılığıyla iletişim kurmanıza izin veren ilk görüntülü sohbet olan bu hizmetti. Ve bu gerçek bir atılımdı. Dünyanın her yerinden milyonlarca kullanıcı siteye geldi, tanıştı, iletişim kurdu, yeni arkadaş ve aşkını buldu.

Omegle geliştiricileri, daha da fazla kullanıcıyı cezbeden bir görüntülü sohbet işlevini de hızlıca ekledi. Omegle, 2010 yılında gezegendeki çevrimiçi arkadaşlık için neredeyse en popüler platform haline geldi. Ancak kısa süre sonra kullanıcılar, birçoğu bugüne kadar süre gelen ciddi dezavantajları fark etmeye başladılar:

  1. Cidden kötü denetim ve bu yüzden Omegle kullanım deneyimi pek olumlu değil.
  2. Partner aramak için tam teşekküllü ayarların ve filtrelerin olmaması.
  3. Sahte hesap, bot ve yetersiz kullanıcı çokluğu.
  4. Kadın erkek oranının çok eşitsiz olması. Sitede erkeklerin %85'inin ve kızların sadece %15'inin olduğu durum burada alışılmadık bir şey değil.

Tüm bu dezavantajlar kullanıcıları daha iyi alternatifler aramaya zorlamıştır. Ve 2010 yılından sonra fazlasıyla yeni alternatifler ortaya çıkmıştır. Birçoğu Omegle'yi her noktada aşmıştır ve geçmeye devam ediyor. Örneğin:

  • Chatrandom - cinsiyet ve coğrafi filtrelerin yanı sıra tematik sohbet odaları içeren bir bölüm sunar. Sadece kızlarla fakat ücretli erişimle ayrı bir sohbet bile mevcut.
     
  • Emeraldсhat - karma dereceli görüntülü sohbet. İyi bir karmanız varsa site sizi yalnızca aynı yüksek karmaya sahip kullanıcılarla bağlar ve tüm şüpheli partnerleriı filtreler.
     
  • Omegle Alternative - %100 doğru ve etkili cinsiyet filtresine sahip çevrimiçi görüntülü sohbet. Site erkekleri sadece kızlarla buluşturuyor. Ve Omegle alternative adresinden kayıt olurken kızların hesap bilgilerini doğrulamaları gerekiyor.

Ve bu, modern kullanıcıya sunulan işlevsel görüntülü sohbetlerin sadece küçük bir kısmı. Evet, bazıları ücretli veya kısmen ücretlidir. Ancak burada, internet trolleriyle ve Omegle'deki yetersiz partnerlerle sohbet ederek zaman kaybetmek yerine daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve aşkınızla tanışmak için gerçek bir fırsat elde edersiniz. Deneyin ve kesinlikle beğeneceksiniz. Ve asla klasik arkadaşlık sitelerine ve uygulamalarına geri dönmek istemeyebilirsiniz.

Çağ İplik Toptan Polyester İplik Bayilikleri Veriyor Çağ İplik Toptan Polyester İplik Bayilikleri Veriyor

Sonuç: gelecek hala çok ilginç şey var

Artık internet arkadaşlık sektöründeki küresel değişikliklerin eşiğindeyiz. Klasik siteler ve uygulamalar aktif bir şekilde modernize ediliyor, çevrimiçi görüntülü sohbetler kitlesini benzeri görülmemiş bir hızla büyütüyor ve herkes tamamen yeni bir çevrimiçi iletişim biçimi olan metaverse’ü duyuyor.

Şimdiye kadar, metarverse formatının hangi yolu izleyeceğini, internet kullanıcıları için hangi fırsatları açacağını ve burada arkadaşlığın klasik arkadaşlıktan ne kadar çabuk daha popüler hale geleceğini tahmin etmek zor. Ama bunun olması muhtemeldir. Ayrıca hem arkadaşlık uygulamalarının hem de popüler görüntülü sohbetlerin yakında kendi evrimlerinde yeni bir aşama olacak olan kendi metaverse’lerini başlatacağını düşünüyoruz. Ki bu oluyor. Örneğin, Tinder 2021'in sonunda kendi metaverse'lerini oluşturmaya çalıştıklarını duyurdu. Ve bu sadece bir başlangıç. Önümüzde hala çok ilginç şeyler var. Sabırsızlıkla bekliyoruz!

Editör: TE Bilişim