Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği Başkanı Metin Ağırman’ın, Gezici Araştırma Şirketi’ne yaptırdığı “Kent Kültürü ve Demokrasi” anketinin sonuçları yayımladı.

"GÖÇMENLERE SICAK BAKILMIYOR"

Ankete katılanlara göçmenlere nasıl baktığı yönünde yöneltilen soruya yüzde 65.4’ü olumsuz, yüzde 26.4’lük kesim ise olumlu baktığını söyledi. Olumsuz bakanların yüzde 47.6’sı ucuz iş gücü ve istihdamın olumsuz etkileneceğini söylerken yüzde 31.1’i güvenlik sorunundan dolayı olduğunu belirtti. Özellikle 18-27 yaş arası genç nüfusun yüzde 62’si ucuz iş gücü oluşturacağı gerekçesiyle dışarıdan göç istemezken yüzde 20’si ise güvenlik sorunu yaratacağını söyledi. 44 yaş üstü bireylerin dörtte biri de güvenlik ve istihdamın yanı sıra kültürel yozlaşma kaygıları ile göçmenleri istemediklerini vurguladı.

12 İLDE SORULDU

12 ilde bin 126 kişiyle yapılan ankete göre halkın yüzde 58’i ekonomik durumunun bir önceki yıldan “daha kötü” olduğunu söyledi. Pandemi sürecinde iktidarın, muhalefet belediyelerine yönelik tutumunu yurttaşların yüzde 54.3’ü doğru bulmadığını belirtti. Halkın yüzde 72’si depreme karşı hazırlıksız olduğunu ifade ederken hükümetin depreme hazırlıksız olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 79.3.

Ankete katılan yurttaşların sorulara verdiği yanıtlar özetle şöyle: Pandemi sürecinde hükümetin başarı oranına ilişkin sorulan soruya yurttaşların yüzde 51.1’i “başarılı” yanıtını verirken, ekonomi ve istihdam politikasına ilişkin sorulara aynı yanıtı vermediği gözlemlendi.

Cumhuriyet'te yer alan anketin sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 42.8’i hükümetin sosyal, ekonomi ve istihdam politikasını başarılı bulmadığını belirtirken, yüzde 30’u ise başarılı bulduğunu söyledi. Yurttaşların yüzde 32.2’si pandemi sürecinde belediyeleri başarılı bulurken yüzde 46.6’sı kısmen başarılı, yüzde 21.2’si ise başarısız olduğunu belirtti. İktidarın muhalefet belediyelerine yönelik tutumuna ilişkin soruya katılımcıların yüzde 54.3’ü “doğru bulmuyorum”, yüzde 29.4’ü “doğru buluyorum” ve yüzde 16.3’ü ise “konuyla ilgili herhangi fikrim yok” yanıtını verdi.

Editör: TE Bilişim