Açıklamalarının Çin’ci Aydınlık ve Doğu Perinçek’le aynı çizgide olması kafaların karışmasına sebep oldu.

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, ABD’nin Çin’i Uygur Türkleri üzerinden sıkıştırdığını, Uygur Türklerini siyasi ve emperyal amaçları için bir enstrüman olarak kullanmaya çalıştığını söyledi.

Aydınlık gazetesinin 18 Mart 2021 tarihli sayısında ana sayfadan verilen haberde şu ifadelere yer verildi;

"Dikkatli olalım” uyarısında bulunan Lütfi Kaşıkçı, bu konunun sürekli olarak iç politikada istismar edildiğini ifade etti. Kaşıkçı, bazı siyasetçilerin “Amerika Birleşik Devletleri’nin gündeme aldığı” konularda “yönlendirilmiş tavırlar” aldıkları eleştirisinde bulundu.

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Amerika Birleşik Devletleri’nin Çin’i Uygur Türkleri üzerinden sıkıştırdığını, Uygur Türklerini siyasi ve emperyal amaçları için bir enstrüman olarak kullanmaya çalıştığını ifade ederek “Dikkat kesilmeliyiz” dedi. Bayırbucak Türkmenleri konusunda hiçbir siyasetçinin sesini yükseltmemesini örnek gösteren Kaşıkçı, bazı siyasetçilerin “Amerika Birleşik Devletleri’nin gündeme aldığı” konularda “yönlendirilmiş tavırlar” aldıkları eleştirisinde bulundu.

‘İÇ POLİTİKADA İSTİSMAR EDİLİYOR’

TBMM Genel Kurulunda önceki gün, uluslararası anlaşmaların onaylanmasını uygun bulan kanun teklifleri görüşüldü. Lütfi Kaşıkçı, görüşmeler sırasında şöyle konuştu: "Çin’le ilişkilerde sıklıkla gündeme gelen ve maalesef ülkemizde de iç politikada zaman zaman istismar edildiğine şahit olduğumuz Doğu Türkistan’da da yaşanan insan hakları ihlalleriyle ilgili olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin, Çin’i Uygur Türkleri üzerinden sıkıştırmasına, Uygur Türklerini siyasi ve emperyal amaçları için bir enstrüman olarak kullanmaya çalışmasına dikkat kesilmeliyiz."

‘MESELEYE ANKARA MERKEZLİ BAKMALIYIZ’

Uygur Türklerinin, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasındaki güç mücadelesinin bir parçası olmaması gerektiğini ifade eden Kaşıkçı, şöyle sürdürdü: "Bu meseleye, Ankara merkezli Türkiye Cumhuriyeti perspektifiyle bakıp hareket etmek durumundayız. Bizim Milliyetçi Hareket Partisi olarak politikamız budur. Hiç kimse Doğu Türkistan meselesini hatırına getirmezken yarım asırdır soydaşlarımızın çığlığını dünya kamuoyuna taşıyan Milliyetçi Hareket Partisi’dir. Kimse ucuz siyasi oyunlarla Milliyetçi Hareket Partisi’nin Uygur Türkleri konusundaki tutumunu test etmemelidir. Bizler, soydaşlarımızın her daim yanındayız ve onlara yapılan zulmü her daim kınıyoruz.”

"Uygur Türkleri gibi yurtlarından sürülen, hakları çiğnenen ve Hatay’da hayatta kalma mücadelesi veren Bayır Bucak Türkmenleriyle ilgili, Milliyetçi Hareket Partisi dışında hiç kimseden, neden bir ses çıkmamaktadır?" diye soran Kaşıkçı, şöyle sürdürdü:

‘YÖNLENDİRİLMİŞ TAVIRLARIN FARKINDAYIZ’

"Acaba Bayırbucak Türkmenleriyle ilgili bir açıklamanızı duymak için illaki okyanus ötesinin, Amerika Birleşik Devletleri’nin konuyu gündeme alması mı gerekiyor? Bu çelişkili ve yönlendirilmiş tavırların farkında olduğumuzu ayrıca belirtmek istiyorum."

Editör: TE Bilişim