Tarımsal Sulama ve Köy İçme Suyu Elektrik borçlarının yapılandırılmasını öngören kanun teklifini TBMM’ye sunan İyi Parti Balıkesir Milletvekili İsmail OK, teklifin çiftçilere can suyu olacağını söyledi.

Son dönemlerde elektrik maliyetlerinin artması ile tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçları da gün geçtikçe yükselmeye devam ediyor. Binlerce çiftçinin icralık duruma düştüğü bu günlerde ilk çözüm önerisi İyi Parti’den geldi. İyi Parti Balıkesir Milletvekili İsmail OK’un hazırlayıp vermiş olduğu kanun teklifinde; Tarımsal Sulama ve Köy İçme Suyu Elektrik borçlarının yeniden yapılandırılması teklif ediliyor.

 Verilen teklifin toprağa ve çiftçiye can suyu olacağını söyleyen OK ‘’Tarımsal üretimde kullanılan maliyet için önemli girdi kalemlerinden biri de elektriktir. Türkiye’deki elektrik abonesi sayısı 43 milyon 800 bindir. Bu abonelerin yüzde 1,4’ü tarımsal sulama abonesidir. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik, Türkiye’de elektrik tüketiminin yüzde 2,7’sidir. Elektrik fiyatlarındaki artış üreticilerimizi zorlamaktadır. Geçmişteki maliyetlerde sulama ücreti hesaba dâhil edilmemekteydi. Ancak son dönemlerde çiftçilerin yer altı sularına yönelmesi ile tarımsal sulama elektrik maliyeti çiftçilerin belini bükmeye başlamış ve en önemli girdi maliyetleri arasında yeri almıştır. Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz ve tarımsal üretimde yaşanan aksaklıklar ile birlikte çiftçilerimiz elektrik faturalarını ödeyemez duruma düşmüş ve üretim yapamaz hale gelmiştir. Yaşanan tüm bu olumsuzluğa karşı devletin çiftçisine bir yardım eli uzatması ve bir can suyu vermezi elzem bir hal almıştır’’ dedi.

OK; 60 MİLYON DOLARLIK KAYNAK YABANCILARA UÇTU

Tarım sektörünün tüm ülkeler için en stratejik sektörlerden bir tanesi olduğunu söyleyen İyi Parti Balıkesir Milletvekili İsmail OK, yanlış tarım politikalarının çiftçiyi iflasın eşiğine getirdiğini; elektrik, gübre ve mazot gibi temel ihtiyaçları karşılayamadıkları için çiftçinin toprağa küstüğünü ifade etti. Sözlerine devam eden OK ‘’Tarım, tüm ülkeler için stratejik bir sektördür. Bu nedenle her ülke, kendi insanlarını besleyebilmek ve tarımsal ihracat yaparak refah sağlamak için tarıma ciddi destekler sağlamaktadır. Ayrıca tarımsal ürünler birçok sektöre hammadde olmakta, istihdam ve ihracata ciddi destekleri de beraberinde getirmektedir. Verimli toprakları ve tarımsal üretim için uygun bir iklime sahip konumuyla Türkiye, tarımsal üretimde ne yazık ki istenilen seviyelere ulaşamamıştır. Ekilen tarım arazileri son 16 yılda yaklaşık 3 milyon dekar azalırken, tarımsal ithalat ve dış ticaret açığı ciddi şekilde artmıştır. Tarım alandaki yanlış uygulamalar nedeniyle yaklaşık 60 milyon dolarlık bir kaynak, Türk üreticisi ve yurttaşlarımız yerine tarım ithalatı ile yabancı ülke çiftçilerine gitmiştir’’ dedi.

2018 YILINDA 67 BİN ÇİFTÇİ İCRALIK OLDU 

Tarımsal Sulama ve Köy İçme Suyu Elektrik borçları nedeniyle 2018 yılında 67 bin çiftçi faizli borca düştüğü ve 3 bin çiftçinin de icralık olduğu Enerji Bakanı Fatih Dönmez tarafından açıklanmıştı. 2019 yılında da elektrik zamları ile bu rakamın daha da arttığı tahmin edilmektedir. Hazırlanan teklif ile çiftçilerin rahat bir nefes alacağı söyleyen İsmail OK ‘’Amacımız çiftçimizin üretime devam etmesi ve  dönemsel devam eden krizlerin çözümüdür’’ dedi.


 

Editör: TE Bilişim