Koncuk, “TEMSA, Adana’da faaliyet gösteren, elli bir yıldır otomotiv sektöründe olan, Türkiye’nin medarıiftiharı bir kuruluştur. TEMSA Sabancı ailesinden sonra, 30 Haziran 2018 tarihinde el değiştirerek, Enver ve Rukiye Ünver’in kurduğu İsviçre merkezli True Value Capital Partners fonuna satıldı. TEMSA otobüsleri yüzde 100 Türk mühendisleri tarafından tasarlanmış otobüslerdir.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay açıklamasında "İlk arabayı yakında piyasaya süreceğiz." dedi, aslında TEMSA vasıtasıyla otobüsümüzü zaten piyasaya sürdük. TEMSA Avrupa ve Amerika’daki çalışmalarıyla çok ciddi isim yapmış bir şirket. Yılda 4 bin otobüs ve midibüs 7.500 hafif kamyon olmak üzere tek vardiyada yılda 11.500 araç üretiyor ve ürettiğinin yüzde 80’ini ihraç ediyor. Fransa, Almanya, İngiltere, Avusturya, İtalya, İsveç, Litvanya, Benelüks gibi 66 ülkeye, Türk Cumhuriyetleri de bu ülkelerin içerisindedir. Kendi segmentinde Avrupa’da ilk 8’in içinde, Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk 4’te yer alıyor. TEMSA Adana’da ve Türkiye’de elektrikli üretimde, otobüs üretiminde kendi muadillerinin teknolojik bakımdan önüne geçmiştir.”

Koncuk; “On beş gün önce TEMSA’nın CEO’su Aslan Uzun hedeflerini şöyle ortaya koyuyor: "Beş yılda en az 5 kat daha büyüyeceğiz. 2020’de yüzde 30’un üzerinde büyüme planlıyoruz. Türkiye’de pazar lideri biziz, Türkiye yollarında gezen her 3 otobüsten 1’i TEMSA’ya ait. On yıl sonra sadece Türkiye’de değil, Amerika’da da üretim yapacağız. Hem ciroda -bu cümle önemli- hem adette hedeflerimizi tutturuyoruz." On beş gün önce TEMSA’nın CEO’su bunları söylerken on beş gün sonra TEMSA batıyor -söylentilere göre, duyduklarımızdan hareketle söylüyorum, bir resmî bilgi veren de yok. Sanayi Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a sordum ama tek bir cümle cevap vermedi, basından aldığımız bilgilerle TEMSA’nın içinde bulunduğu ödeme güçlüğünü öğreniyoruz. Bir bankadan aldığı krediyi bankanın öne çekmesi sebebiyle. Kredinin öne çekilme sebebi nedir? Hangi bankadan kredi çekilmiştir? Acaba dünya piyasasında, Amerika’da ilk 4’te, Avrupa’da ilk 8’de olan bir Türk kuruluşunun rekabet dolayısıyla birtakım eller tarafından batırılması mı söz konusudur? Adana tabiriyle bir üçkâğıt mı var bilmiyoruz? Hükûmetimizden bu konuda bir bilgi yok ve 1.500 kişi çalışıyor. Yan sanayi eklemeleriyle binlerce insan Adana’da, TEMSA’dan ekmek yiyor. Aslında TEMSA, ürettiği değerle sadece Adana’nın medarıiftiharı değil Türkiye’nin medarıiftiharıdır.” dedi.

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, “Ziraat Bankası olarak Simit Sarayı’na 500 milyon vererek ortak oluyorsunuz. TEMSA gibi bir dünya devi olmuş şirketi kurtarmak adına, Hükûmetin ne yapacağını merak ediyorum. Türkiye’nin değeri ve binlerce insan buradan ekmek yiyor. Basının da TEMSA konusuna Simit Sarayı kadar dikkat etmediğini, haber dahi yapmadığını görüyorum. Bu, hepimizi ilgilendiren bir durumdur, onun sahibinin kim olduğu bizi ilgilendirmiyor, o batmış, çıkmış önemli değil ama TEMSA’yı kurtarmak bizim için millî bir görev olarak görülmelidir, diye düşünüyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilişim