Burcu Eken / Haber Erk / Özel Haber

Türkiye Futbol Federasyonu Dış İlişkiler İcra Kurulu Üyesi Gürkan Teoman, Turan Kupası’yla ilgili Radyo Gol özel yayınında Burcu Eken’e dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Açıklamadan satır başları şu şekilde:

“TURAN KUPASI BAĞIMSIZ BİR ÇALIŞMA”

Öncelikle şunu söylemeliyim “Turan Kupası”nı Türkiye Futbol Federasyonu düzenlemiyor. Şayet olur ise Akademisyen ve spor dünyasından tanınan birçok isminde destek verdiği bağımsız bir çalışma gurubunun organizasyonu olacak. Öncelikle bu organizasyonu yasal bir zemine oturtmak zorundayız. Gerek FIFA – UEFA, TFF ve T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı gerek ise düşündüğümüz diğer ülke federasyonları ve bakanlıklarının onay vermesi gerekiyor.

“3 FARKLI PROJE ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ”

Bazı noktalarda siyasal yaklaşımları da hesap etmek zorundayız. Örneğin; Tractor takımı turnuvaya katılım sağlamak istiyor fakat İran buna onay verecek mi şu an bilmiyoruz. Keza Rusya aynı şekilde. Ermeni diasporası gibi bazı siyasi yaklaşımları çok ince şekilde düşünmeliyiz ki projemiz hayata geçsin. Turan Kupası için ilk düşüncemiz Euroleague sistemi daha sonra ise sezon başı turnuvası ve dayanışma kupası şeklinde 3 farklı proje üzerine çalışıyoruz. Turnuva için ortak bir takvim belirlemek gerekiyor. Takımlar Wildcard ya da lig sıralamasına göre katılım sağlayacak şekilde planlanıyor.

“TURAN İDEOLOJİSİNİN İÇERİSİNDE SPORUN DA YER ALMASI GEREK”

Türk’ün yaşadığı, ocağının tüttüğü her yer bizim için Turan coğrafyasıdır. Spor, milletler ve devletler arasında önemli bir köprüdür. Turan ideolojisinin içerisinde sporun da yer alması gerek. Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu, Türkiye Futbol Federasyonu ve UEFA’da çeşitli görevler aldığımda lisans ve yüksek lisans tezim olan “Turan” üzerine neden bir organizasyon yapmayalım diye düşündüm. Akademisyen arkadaşlarla da paylaşınca Covid19 pandemi sürecini de fırsat bilerek proje geliştirmeye başladık. Turan Kupası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti – KKTC, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan, Kırgızistan, Başkurdistan, Çeçenistan, Çavuşistan, Kırım, Yakutistan, Tataristan, Tuva, Adige Cumhuriyeti, Kuzey Oseta, Batı Trakya, Dağıstan, Doğu Türkistan, Gagauz, Karakalpakistan, Irak, Kabartay Balkay, Kalmuk Cumhuriyeti, Karaçay Çerkeş, Mogalistan’dan takımların katılımıyla gerçekleşecek.

“BİR DİĞER HEDEFİMİZ İSE YABANCI SINIRI”

Bu organizasyon sayesinde UEFA – FIFA gibi organizatörler bu üye ülkelerin beraber hareket etmesini sağlayacak. Bir diğer hedefimiz ise yabancı sınırı. Türki Cumhuriyetlerdeki sporcuların transferde yabancı kontenjanında yer almamasını sağlamak istiyoruz. Diğer hedeflerimiz ise;

Hakemler, Antrenörler, Sağlık Kurulları arasında bilgi paylaşımını arttırmak,

Sertifikasyon programları oluşturmak,

Ortak futbol ekonomisinin oluşmasını sağlamak,

Yayın hakları,

Sponsorluk geliri sağlamak.

Editör: TE Bilişim