Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Sözcü İbrahim Kalın, Türkiye’nin F-35 savaş uçakları ile ilgili projenin bir müşterisi değil, ortağı olduğunu söyleyerek, F-35’lerin Türkiye’ye verilmemesi durumunda her türlü hukuki yola başvurulacağını söyledi.

"TÜRKİYE F-35’LERİN SADECE MÜŞTERİSİ OLAN BİR ÜLKE DEĞİLDİR. O PROJENİN BİR ORTAĞIDIR"

F-35’lerin Türkiye’ye verilmeyeceği yönündeki açıklamaların sorulması üzerine Kalın, "Orada bizim pilotlarımızın eğitimi devam ediyor. Planlanan da buydu. Türkiye F-35’lerin sadece müşterisi olan bir ülke değildir. O projenin bir ortağıdır. Şuana kadar üzerine düşen sorumluluklar çerçevesinde belli ödemeler de yapmıştır. İş eğer böyle bir noktaya giderse Türkiye hukuk yollarına mutlaka başvurur. Burada bir geri adım atmamız söz konusu değil. Türkiye’nin kendi parçası olduğu, ortağı olduğu bir projedeki haklarından feragat etmesi elbette düşünülemez. Umarız iş bu noktaya gelmez. Türkiye’ye dönük bu tür tehditlerle, yaptırım tehditleri ile bir sonuç alınamayacağını herkesin bilmesi gerekir" diye konuştu.

Amerikan elektronik ürünlerine dönük boykot çağrısının bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Kalın, "Türkiye’ye yönelik başlatılan ekonomik savaşın ya da algı operasyonlarının bir neticesinin olması elbette beklenmesi gayet normal. Bu sorunların bir an önce çözülmesi bizim beklentimizdir. Bunun için de Amerikan yönetiminin Türkiye’deki yargı süreçlerine saygılı olması gerekir. Bir takım açıklamalarla, baskılarla Türkiye’deki yargı sürecini etkileme yolundan vazgeçmeleri gerekir" dedi.

Kaynak: iha