İpekyolu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Seyfullah Türksoy, Hocalı Soykırımı’nın yıldönümü vesilesiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir çağrıda bulunarak, “Gelin tarihi bir görev yaparak, Hocalı’daki Ermeni vahşetini bir “Soykırım” olarak kabul etmek suretiyle, Karabağ’daki muhteşem zaferi taçlandıralım” dedi.

Türksoy, Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ’ın Hocalı kasabasında, 25-26 Şubat 1992 tarihinde yüzlerce masum sivilin kadın,  çocuk, yaşlı, genç demeden vahşice katledildiğini belirterek, “Hocalı’da yaşanan korkunç vahşet sadece bir katliam değil aynı zamanda acımasız bir soykırım örneğidir. TBMM, bu gerçeği dikkate alarak Hocalı Soykırımını kabul etmek suretiyle Azerbaycan’ın Karabağ zaferini taçlandırmalı ve tarihi bir sorumluluğu yerine getirmelidir” şeklinde konuştu.

İPAR Başkanı Seyfullah Türksoy, “Hocalı şehitlerinin yanısıra 1. ve 2. Karabağ savaşında hayatını kaybeden tüm şehitleri rahmetle anıyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz” diyerek, bir millet iki devlet olan Türkiye  ve Azerbaycan’ın kardeşliğinin ebedi olduğunu sözlerine ekledi.

Hocalı Soykırımı ne zaman oldu?

Azerbaycanlılar, Ermenilerin 26 Şubat 1992'de Hocalı'da kadın, çocuk ve yaşlı gözetmeksizin yaptığı katliamın kurbanlarını anıyor. Azerbaycan Başsavcılığın verilerine göre, daha önce 7 bin kişinin yaşadığı Hocalı'da savunmasız durumdaki 106'sı kadın, 70'i yaşlı, 63'ü çocuk 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti.

Hocalı Soykırımı nedir?

Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Azerbaycan'a karşı toprak iddiasında bulunmaya başlayan ve saldırıya geçen Ermeniler, 1991'in son günlerinde ablukaya aldıkları, bölgenin tek havaalanına sahip ve stratejik önem taşıyan Hocalı'yı ele geçirmek için hareket geçti.

Aylar süren saldırılarını 25 Şubat 1992'de yoğunlaştıran Ermeniler, gece, Sovyet Rus ordusunun o zaman Hankendi'de bulunan 366. motorize alayının da yardımıyla üç koldan saldırdı.

Sadece işgalle yetinmeyen Ermeniler, sivilleri toplu şekilde katlederek esirlere acımasızsa işkence yaparak 20. yüzyılın en kanlı katliamlarından birine imza attı. O dönemde çekilen görüntüler ve fotoğraflar, katliamın büyüklüğünü ortaya koyuyor.

Azerbaycan Başsavcılığın verilerine göre, daha önce 7 bin kişinin yaşadığı Hocalı'da savunmasız durumdaki 106'sı kadın, 70'i yaşlı, 63'ü çocuk 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtuldu, Ermeni güçleri 1275 kişiyi esir aldı, bunların 150'sinden bugüne kadar haber alınamadı. Hocalı'nın işgali yüzünden Azerbaycan devletinin maddi zararıysa 170 milyon dolar oldu.

Editör: TE Bilişim