Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan’ın sınır ve toprak bütünlüğünü desteklemektedir" dedi.

Türkiye - Azerbaycan - Gürcistan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın 7.’si İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirildi. Toplantı ardından üç bakan kameralar karşısına geçerek ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugün üçlü toplantımızda ve ikili görüşmelerimizde hem ikili ilişkilerimizi hem de işbirliğimizi konuştuk. Bu 7. Dışişleri Bakanı toplantısıdır. Yine üçlü formatta Enerji Bakanlarımız, Ulaştırma Bakanlarımız, İçişleri Bakanlarımız, Savunma Bakanlarımız ve ilgili diğer kurumlarımız bir araya geliyorlar. Biz bu mekanizmanın çok başarılı bir şekilde işlemesinden büyük bir mutluluk duyuyoruz. Sadece 3’lü toplantılar şeklinde değil, liderler zirvesinde alınan kararların başarıyla uygulanması da görmekten mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

“KUŞAK VE YOL PROJESİYLE BİRLİKTE MODERN İPEK YOLU PROJESİNİN AYAĞI OLACAK”

Mevlüt Çavuşoğlu 12 Haziran’da TANAP’ın açılışını yaptıklarını hatırlatarak, "Şimdi Trans Adriyatik Boru hattının açılmasıyla birlikte o bölgeden gelecek olan gazı Avrupa ülkelerine de ulaştırmış olacağız. Yani Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu bugün sadece 3 ülkeyi birbirine bağlamıyor. Şuanda açıldığı günden bu yana bile hem ticari hem de beşeri olarak önemli bir katkısını görüyoruz. Bu proje esasen kuşak ve yol projesine entegre edilerek modern İpek Yolu projesinin önemli bir ayağı olacaktır. Diğer taraftan biz ulaştırmayla ve enerjiyle ilgili alanlarda işbirliğimizi nasıl geliştirebiliriz. Bunları konuştuk. Ayrıca Türkmenistan’ında bu toplantıya ve mekanizmaya dahil edilerek üçlünün yanında dörtlü de yapabiliriz. Türkmenistan’ın bu projelerde çok büyük rolü var. Zaten yarın İran’la üçlü toplantımızı yapacağız. Dörtlü toplantıda Gürcistan’da gerçekleşecek, ikincisini yapacağız” diye konuştu.

“NATO KONUSUNDA GÜRCİSTAN’A, ULUSLARARASI PLATFORMDA İSE AZERBAYCAN’A DESTEK VERİYORUZ”

Bakan Çavuşoğlu, Gürcistan’ın NATO üyeliğini desteklediklerini de vurgulayarak, “Elbette her toplantıda olduğu gibi biz Gürcistan’ın Avrupa Atlantik Ögütlerine entegrasyonunu destekliyoruz. Gürcistan’ın NATO üyeliğine de en büyük desteği veren NATO üyesiyiz. Aynı zamanda kardeş Azerbaycan’a da uluslararası platformda da her alanda destek veriyoruz. Umarım önümüzdeki günlerde EXPO’ya da ev sahipliği yapmayı hak eder ve kazanırlar. Kendilerine buradan desteğimizi bir kere daha vurgulamak isteriz. Türkiye her platform da ve her şartta Gürcistan ve Azerbaycan’ın sınır ve toprak bütünlüğünü desteklemektedir. Her yerde bunu çok güçlü bir şekilde vurguluyoruz. Hem Gürcistan hem de Azerbaycan’ın yaşadığı sorunların da barışçıl ve uluslararası hukuku uygun bir şekilde çözülmesi için her 2 ülkeyle işbirliği ve çalışmamızı sürdüreceğiz” dedi.

(İHA)
Kaynak: iha