Sözcü yazarı Uğur Dündar bugünkü “Atatürk ve camiler” başlıklı yazısında Ayasofya tartışmalarının yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’ye yönelik karalama kampanyasına ilişkin bir yazı kaleme aldı.

Atatürk’ün sadece vatanı değil dini de kurtardığını ifade eden Dündar, “1935’te Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bütçesine, cami tamirleri için 1 milyon liralık ek bütçe ayrıldı. Bu bütçeyle öncelikle tarihi camiler tamir edildi.20 Nisan 1936 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nde şöyle bir haber çıkmıştı: ‘Bu ne insafsızlık! Seferihisar’da tarihi bir cami ahır yapılmış!’ Haberin detaylarını okuduğumuzda, o camiyi (Kasım Çelebi Camii) Yunan işgal ordularının ahır yaptığını öğreniyoruz. Yunan işgal ordularının ahır yaptığı o camiyi, 1936’da CHP onarıp yeniden ibadete açıyor…

CHP, 1941’de Türkiye’nin dört bir yanında 40 tarihi camiyi tamir ettirmiş, ayrıca camilerin tamiri için ayrılan 1 milyon lira haricinde vakıf, hayrat gelirlerinden elde edilen parayla da 8 camiyi tamir ettirmişti. CHP 1941’de keşif bedeli 5000 liradan fazla olan tam 40 tarihi camiyi tamir etmeyi, gelecek 5 yıl içinde ise 26 tarihi camiyi tamir ettirmeyi planlamıştı” diye yazdı.

HEP SAKLANDI

1924-1950 yılları arasında, Atatürk ve İnönü dönemlerinde Türkiye’nin pek çok yerinde, çok sayıda tarihi caminin tamir edildiğini ifade eden Dündar ancak Atatürk ve Cumhuriyet düşmanları tarafından bu gerçeğin halktan hep saklandığını kaydetti.

MENDERESLİ GÖNDERME

Dündar, “Atatürk’ü ve İnönü’yü ‘cami düşmanı’ ilan edenler, 1950-1960 arasında Adnan Menderes’in sadece İstanbul’da yol yapma gerekçesiyle 60’dan fazla tarihi camiyi yıkıp yok ettiğini ise halktan gizlerler!..” diye yazdı.

Editör: TE Bilişim