Prof. Dr. Bilal Sambur “Erdoğan, Gazze'deki durumun normale dönmesinde önemli bir lider rolü sergiliyor” sözlerini değerlendirdi.

Sputnik’ten Osman Nuri Cerit’e konuşan Prof. Dr. Bilal Sambur, Putin’in "Erdoğan, Gazze'deki durumun normale dönmesinde önemli bir lider rolü sergiliyor. O, kesinlikle bu trajediye en fazla ilgi gösteren ve durumun iyi yönde değişmesi için her şeyi yapan uluslararası toplum liderlerinden biri. Bu açıkça görülüyor. O, bu konuda çok aktif. Tanrı O'na sağlık versin. Zira olanlar tam bir felaket. Ukrayna'daki çatışmalara ve Gazze'de yaşananlara baktığınızda, tüm dünya aradaki farkı görüyor. Gazze'de binlerce çocuk, kadın ölüyor. Ukrayna'da böyle bir şey yok. iz de Türkiye gibi, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kurulmasını öngören BM kararının uygulanmasından yanayız. İsrail-Filistin sorununun çözümü için gereken temel koşulları sağlamalıyız" ifadelerini değerlendirdi.

Rusya Ukrayna’yı vurdu: Zelenski ortaklarına çağrıda bulundu Rusya Ukrayna’yı vurdu: Zelenski ortaklarına çağrıda bulundu

“Putin’in yıllık değerlendirme toplantısı, dünyadaki durum açısından çok kritik bir dönemde gerçekleşti. Bir tarafta Putin Ukrayna savaşının tarafı olan ülkenin lideri öbür tarafta, İsrail - Hamas arasındaki savaşta çok önemli roller oynayan bir ülkenin lideri. Bu programda Putin doğal olarak her iki savaşla ilgili pozisyonunu net olarak ifade ediyor. Batının hem Ukrayna savaşında hem de Gazze savaşında aldığı pozisyondan aldığı rahatsızlığı ifade ediyor. Buna karşılık Türkiye’nin takındığı tutumdan memnuniyetini dile getiriyor. Putin’in Hamsa ve İsrail ile konuşabilen bir isim. Putin’in Filistin sorununu çözüm konusunda; BM kararları çerçevesinde başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet vurgusunu yapması çok önemli. Bu Türkiye’nin de ortaya koyduğu anlayış ile örtüşüyor. Türkiye ve Rusya, Hamas-İsrail çatışmasının başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti’nin kurulması konusunda ortak bir anlayışa sahipler. Türkiye’nin ve Erdoğan’ın Hamas ile kurduğu ilişki ve Gazze savaşına gösterdiği yakın ilginin Rusya ve Putin’in yakından takip ettiğini görüyoruz. Rusya Türkiye’nin Gazze savaşındaki aktif pozisyonunu olumlu bir şekilde değerlendiriyor. Bunu bir fırsat olarak sunuyor. Gazze savaşında Türkiye’nin ve Erdoğan’ın tutumunun Putin tarafından en üst düzeyde bu kadar güçlü ifadelerle değerlendirilmesi uluslararası topluma verilen bir mesaj. Gazze savaşının çözümlenmesinde Türkiye’nin bir liderlik yapabileceği şeklindeki bir mesajı Putin Rusya lideri olarak veriyor. Rusya liderinin bu mesajı Türkiye’nin diplomatik ve insani aktivitelerinde elini çok güçlenmesini sağlıyor.” Dedi.

Editör: Habererk Haber Merkezi