Romanya’ya 300, Sırbistan'a   400 metre mesafede bulunan bir ada düşünün. Sizce bu ada hangi devletin mülkü olurdu? Tahminlerinizde yanıldığınızı düşünüyorum, çünkü Edirne’ye bile yaklaşık 600 km uzaklıkta bulunan bu  bu ada, Türk’lerindi.
 Kafanızı daha fazla karıştırmadan, hızlıca izah edeyim. Günümüzde Romanya sınırları içerisinde yer alan bu adanın adı ; Adakale… Bildiğiniz üzere, Romanya 1877 yılında Osmanlı'dan bağımsızlığını ilan etmiş olsa da, bu topraklar 1923 yılına kadar Türk toprağı olarak kaldı. Yani 1923'e kadar, tıpkı Süleyman Şah Türbesi sayesinde Suriye'de eksklav   toprağımız bulunduğu gibi, Romanya'da da eksklav  toprağımız vardı. Bu  ilginç nedenden ötürü, 93 harbinin ardından, Osmanlı ile Rusya arasında 3 Mart 1878 tarihinde ‘Ayastefanos Antlaşması 'imzalanmıştı. Bu antlaşmanın  şartları, Osmanlı açısından çok ağır olmakla beraber, Rusya’yı Balkanlar’daki tek güç haline getiriyordu. Bu durum Avrupa’nın diğer büyük devletlerini de rahatsız ediyordu.
1878 yılında bu sefer de Berlin Antlaşması imzalandı. Bu antlaşmayla Osmanlı,  Romanya'nın bağımsızlığını tanısa da, Tuna Nehri üzerindeki Adakale’nin ismi, Berlin Antlaşması’nda geçmediği için, bu ada hala Osmanlı toprağı olarak kabul edildi. Bu durum 1923 yılındaki Lozan Antlaşması’na kadar devam etse de, 1923 yılı itibariyle bu topraklar Romanya’ya resmen teslim edildi. Fakat 1968 yılında Demirkapı Barajı’nın yapılmasının ardından, bu ilginç ada suların altında kaldı.

Editör: Habererk Com